Домашна РЕТРО ТОРТА: Най-вкусната шоколадова торта с орехи със съставки, които имате в кухнята

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Домашна РЕТРО ТОРТА: Най-вкусната шоколадова торта с орехи със съставки, които имате в кухнята
Домашна РЕТРО ТОРТА: Най-вкусната шоколадова торта с орехи със съставки, които имате в кухнята
71393
Домашна РЕТРО ТОРТА: Най-вкусната шоколадова торта с орехи със съставки, които имате в кухнята
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

В миналото сладкишите са се приготвяли с яйца, мляко, брашно и всичко, което е било лесно достъпно навремето - съставки, които и днес почти винаги имаме в кухнята. Направете тази " Ретро шоколадово-орехова торта " и се насладете на неустоимия вкус от "едно време".

Това е един от най-вкусните сладкиши, които нашите баби и майки са приготвяли, когато са искали да зарадват гостите и любимите си хора. И днес ретро тортата е кралицата на рождени дни и други важни тържества, неустоима с отличния си вкус. Ето какво ви трябва:

ретро торта с орехи и шоколад

Ретро торта с шоколад и орехи

Продукти: 

3 яйца

190 г захар

4,5 с.л. вряла вода

4,5 с.

л. олио

120 г брашно

150 г смлени ядки

1 ч. л. бакпулвер

За крем карамела:

500 мл прясно мляко

8 с. л. брашно

340 г захар

30 г масло

30-50 г шоколад

Приготвяне: 

Яйцата се разбиват добре със захарта, докато се сгъстят, побелеят и увеличат обема си (около 10 минути с миксер). След това постепенно и на тънка струйка добавете олиото, след това горещата вода и разбийте още малко. Вече нямате нужда от миксер.

орехови блатове

Пресейте брашното, смесено с бакпулвера, след което го добавете към сместа от течни съставки. Добавете смлените ядки. Разбърква се с лъжица или шпатула, като се върти леко, за да остане сместа пенлива и въздушна.

Получената смес се изсипва в намаслена и набрашнена форма с диаметър 20 см (или застлана с хартия) и се пече 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Изпеченият блат се изважда върху решетка да се охлади.

Охладената кора внимателно разрежете на три части с еднаква дебелина (за по-лесно разрязване първо маркирайте, а след това бавно прокарайте конец за зъби или използвайте дълъг режещ нож). Може да изпечете блатовете и поотделно (по-кратко от указаното време), просто разделете сместа на три равни части.

За крема: Част от млякото се смесва с брашното, а останалото се оставя да заври и се сварява като пудинг. Бърка се с бъркалка за около 5 минути, докато кремът се сгъсти хубаво. Може да се разбие веднага с миксер, а може и като оставите купата настрана.

крем за торта

Когато кремът е полусварен, в друг съд сложете захарта да се разтопи на слаб огън. Към разтопената и карамелизирана захар постепенно добавете крема и млякото и всичко бъркайте на слаб котлон, за да се изравни и захарта да се разтопи напълно.

Накрая добавете маслото, нарязано на парчета, и шоколада, начупен на кубчета, след което разбъркайте, докато се разтопят и се смесят в сместа. 

карамелен крем приготвяне

Слепете блатовете с изстиналия крем карамел и оставете малко за украса.

Цялата торта се намазва отгоре и отстрани, след което се украсява по желание - най-добре със смлени и цели орехи. 

домашна орехова торта

шоколадова торта с орехи

Преди сервиране е необходимо тортата да се охлади няколко часа в хладилник./Сoolinarika.com

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft