Става бързо, лесно и продуктите за не го не са много. Ще са ви необходими 2 литра пълномаслено прясно мляко, 400 грама заквасена сметана с масленост не по- малко от 20 %, 4 яйца ( нека направим едно уточнение за яйцата-Досега не бях чувала за рецепта за сирене, която да включва яйца, но тази е такава и не смея да ги избегна) и една равна супена лъжица сол /може и по- малко/.
Това са необходимите продукти, от които ще приготвите домашното сирене.
Когато сте свили докрай и сте оформили на топка сместа, притиснете отгоре без да развивате с нещо по- тежко за половин час, за да се пресова по- добре и да се отдели суроватката. От отделената суроватка може да приготвите много вкусна извара. Върнете я в тенджерата и я сложете отново на котлона. Добавете към нея една супена лъжица с връх кисело мляко и на върха на една чаена лъжичка лимонена киселина. Оставете сместа да заври добре и отстранете от котлона да се охлажда. Образувалата се извара оцедете през марля, както оцедихте вашето сирене.
След като са минали тези тридесет минути през които вашето сирене е стояло притиснато, може да отстраните марлята. Сложете готовото сирене за около един час в хладилника и тогава вече е готово за консумация! Добър апетит!