500 гр. сурови фъстъци
студено пресовано слънчогледово масло (може и друг вид студено пресовано масло, но без много интензивен вкус)
щипка нерафинирана сол
малко кафява захар или мед
Фъстъците се запичат на фурна в затворен съд, докато замиришат приятно, но без да се препичат! Оставят се леко да се охладят, като по желание могат да се обелят от люспите. След това се слагат в блендер. В блендера се слага щипката сол (количеството е по желание), а ако искате, може да добавите и малка лъжичка кафява захар. Добавете 1 супена лъжица от маслото и включете блендера. Сместа трябва да стане гладка и да се хомогенизира, като при необходимост се добавя още малко масло или вода (трябва да се внимава с количеството течност, т.к. повече масло от необходимото ще направи фъстъченото масло тежко, а повече вода - течно).