Богата и обилна яхния с телешко и леща е рецепта, пълна със здравословни съставки. Вкусът й ще ви върне към детството, защото напомня на онези богати на аромат и усещания гозби, които баба готвеше навремето на обикновената печка на дърва.
Тази питателна леща яхния е идеално семейно ястие за студените есенни дни, чието приготвяне ще ви отнеме по-малко от 20 минути без варене.
Яхния с телешко и леща
Продукти:
2 супени лъжици масло
1 кг телешко, нарязано на кубчета (може да се замени със свинско)
1 глава лук, нарязана
3 скилидки чесън, смлени
4 моркова
среден корен от целина, нарязан
1,5 чаши сушена леща, зелена или кафява
400 мл доматен сок
6 чаши телешки бульон
1 чаша сухо червено вино
3 дафинови листа
1 супена лъжица суха мащерка
сол и черен пипер на вкус
пресен магданоз за украса
Приготвяне:
Загрейте олиото в голяма тенджера и запържете лука за няколко минути.
Добавете говеждо месо и чесън. Запържете месото, като разбърквате редовно, за 5 до 10 минути, докато всички страни на месото станат златисто кафяви.
В тенджерата се слагат морковът, целината, лещата, доматите, телешкият бульон, виното, дафиновият лист и другите подправки от списъка и се изчаква да заври.
Когато заври, покрийте и след това намалете котлона. Гответе яхнията около 60-75 минути, докато лещата и телешкото омекнат напълно.
Опитайте на вкус и добавете допълнително сол или черен пипер, ако е необходимо. Гарнирайте с магданоз.