Много е казано за ползите от първите ястия. Добре е за здравето поне няколко пъти седмично да включите супа в диетата. Мислите ли, че това, което е здравословно, не винаги е вкусно? Развенчаваме този мит с проста рецепта за вкусно богато ястие . Дами и господа, добре дошли! Негово величество супа с кюфтета и картофи.
Супа топчета с картофи
Това просто ястие трябва да е познато на всяка домакиня. Затова решихме да споделим една универсална рецепта за супа с кюфтета и картофи. Не само е вкусно, но и красиво, както е на снимката. Всичко заради изобилието от пресни зеленчуци.
Съставки
400 г телешка кайма
1 яйце
1/2 с.л брашно от грис
1 глава лук
1 морков
3 картофа
1 домат
1 връзка магданоз
1/2 черен пипер
1 скилидка чесън
2–3 бр. дафинов лист
сол, черен пипер на вкус
готвене
Първо сложете вода в тенджера на огъня. Докато се затопли, започнете с каймата. Необходимо е да се посоли и поръси с подправки. След това разбийте едно яйце и разбъркайте.
За да направите кюфтета крехки, има малка тайна. Към каймата добавете половин супена лъжица брашно от грис. И отново разбъркайте.
След това започнете да оформяте кюфтенцата. За да не залепне плънката по ръцете ви, намокрете дланите си с вода. Вземете малко кайма с лъжица и оваляйте на малки топчета. Когато плънката свърши, приберете ястието с кюфтенцата в хладилник.
Сега идва ред на съставките за супата. Нарежете лука на ситно и го добавете в тенджера с вряла вода. И го сложете отново на огъня.
Междувременно се погрижете за морковите. Трябва да се настърже на едро ренде. Когато приключите с това, изпратете настърганите моркови в тенджерата, където лукът вече се готви.
Обелете картофите и ги измийте добре. След това г нарежете произволно: на ленти, кубчета или пръчици, както ви хааресва. Изпратете картофите в тигана - до лука и морковите. Посолете водата.
Изчакайте бульона да заври отново и чак тогава хвърляйте едно по едно кюфтенцата. Гответе на слаб огън за 15-20 минути
Последната стъпка е зареждането с гориво. За да направите това, нарежете доматите на малки кубчета. Ще придаде приятна киселост на вашата прекрасна супа с кюфтета и картофи.
Нарежете на ситно магданоза. Българският пипер трябва да се нареже на половин пръстени. Добавете вода към супата с кюфтета и картофи.
Накрая добавете изцеден чесън и няколко дафинови листа. Гответе още 2-3 минути.
След като включите супата, оставете я да вари за около половин час. Всяка стъпка от тази рецепта може да се види тук
Така че вкусна и здравословна супа с кюфтета и картофи е готова! Ще се хареса и на възрастни, и на деца. Ястието ще бъде акцентът на всяка вечеря. Добър апетит!