Досега сме ви давали доста лесни идеи за домашни торти - като тази торта на тиган, например, която е бърза и удивително проста за приготвяне. Днес продължаваме традицията на бързите сладкиши с невероятната Торта-меденка , чиито меки кори са пропити от пухкав крем с божествен аромат на ванилия.
Торта-меденка с пухкав ванилов крем
Продукти:
(за форма с диаметър 20 см)
За тестото.
3 яйца (на стайна температура)
1/2 чаша захар
4 с.л. лъжици мед (ако медът е гъст тогава - без качул!)
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 чаша брашно (около 150 г)
За крема:
1 яйце
100 г захар
1 супена лъжица брашно
250 мл прясно мляко
100 гр. масло
2-3 праха ванилия
Приготвяне:
Разбийте захарта с яйцата, докато се образува пухкава, бяла маса.
Прехвърлете меда в тенджера с дебело дъно и загрейте до 50 градуса.
Изсипете содата (сместа ще се разпени) и при непрекъснато разбъркване (на умерен огън) оставете да добие тъмен карамелен цвят.
Добавете горещия мед (лъжица по лъжица) в яйцата, разбити със захарта, при непрекъснато разбъркване, за да не се пресекат яйцата.
Добавете пресятото брашно на 2-3 дози.
Трябва да получите тесто, което по консистенция наподобява гъста заквасена сметана.
Изсипете тестото във форма, чието дъно е застлано с хартия за печене.
Печете блата за около 40 минути на 160 градуса (според особеностите на вашата фурна).
За крема:
Смесете в тенджера: яйцето, захарта и млякото.
Добавете брашното и разбъркайте добре.
Загрейте млечно-яйчената смес на умерен огън, като бъркате непрекъснато (не забравяте за стените на тенджерата), докато се сгъсти.
Изсипете основата от крем в купа, покрийте със стреч фолио и оставете да се охлади напълно.
Разбийте маслото до побеляване, смесете с охладената основа от крем, добавете ванилията и разбийте отново.
Резултатът трябва да бъде гладък крем с еднородна текстура.
Разрежете охладения блат на три и съединете слоевете с крема. Най-отгоре украсете с трохи от блата.
Оставете тортата за няколко часа в хладилник, за да поеме ароматите и да омекне хубаво.
Да ви е сладко!