С тази домашна СИРНИЦА взех акъла на свекървата! Който не може да меси и точи като мен, да направи така - лесно е:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
С тази домашна СИРНИЦА взех акъла на свекървата! Който не може да меси и точи като мен, да направи така - лесно е:
С тази домашна СИРНИЦА взех акъла на свекървата! Който не може да меси и точи като мен, да...
3096
С тази домашна СИРНИЦА взех акъла на свекървата! Който не може да меси и точи като мен, да направи така - лесно е:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ако много пъти сте мислили да направите домашна баница с домашно точени кори, но сте се проваляли поради разпадане на тестото или дебели кори, опитайте новата техника за правене на точена баница , която е предназначена и за начинаещи. Тестото излиза като замесено от професионалисти и винаги е вкусно, меко и сочно.

Ето какво ви трябва за тази домашна точена баница Сирница :

Домашна точена баница Сирница

Продукти:

  • 400 мл хладка вода
  • 1 ч. л. сол
  • 700 г меко брашно
  • 2 с. л. олио + 150 мл. 

Плънка:

  • 600 г фино сирене
  • 1 яйце
  • 1 ч. л. сол

За заливката (по желание):

  • 1 яйце
  • 50 мл олио
  • 50 мл кисело мляко.

Приготвяне: 

Разтворете една чаена лъжичка сол в хладка вода. Измерете брашното, сложете го в купа, залейте с водата и солта, добавете 2 супени лъжици олио и разбъркайте всичко първо с миксер, след което доомесете тестото с ръце. Месете, докато тестото стане еластично и в първите минути ще е леко лепкаво.

тесто за баница

Поръсете работната повърхност с малко брашно, сложете тестото и месете още 5 минути, докато спре да лепне тестото (при нужда добавете още брашно). Тестото се разделя на повече или по-малко части, между 8 и 12. Ако сте начинаещи, можете да го разделите на 12 части, защото по-малките части се разтягат по-лесно.

банично тесто

Налейте 150 мл олио в купа и потопете всяко парче тесто в олиото, преди да го разточите. Наредете парчетата тесто в съд с олио, покрийте с плик или фолио и оставете да почине около 20 минути. През това време направете плънката. Сиренето се разбърква със солта и яйцето на хомогенна смес.

плънка за баница

Посолете по ваш вкус, в зависимост от това колко е солено сиренето. Ние обичаме с повече сол, защото корите не са много солени. Намаслете работната маса, след което поставете едно парче тесто. Намокрете ръцете си и разтеглете тестото наляво и надясно, сякаш се плъзга по масата и то лесно ще се разтяга. Тестото трябва да е леко и тънко.

разтягане тесто

Друга техника е да поставите върху тестото плик или някакъв найлон и така да разтеглите кората. Загладете хубаво краищата на всяка кора, за да не станат по-дебели и жилави при печене.

разтегляне тесто

тънка кора баница

Върху разтегнатото тесто сложете колкото искате плънка и навийте на руло. Завийте рулото в кръг като охлюв и го наредете в средата на намаслена тава. След като сте разтегнали и завили второто руло, го завийте около центъра на формата.

плънка за баница

охлюв баница

Процедирайте така, докато напълните формата. От това количество стават две баници. Баницата се пече в загрята фурна на 220 градуса до зачервяване. След изпичане се покрива с кърпа.

тави с баница

За заливката: Направете заливката преди печене, като смесите всичко и го разпределите върху тестото. Можете да пропуснете тази част, във всеки случай баницата се получава сочна. Ако не я покривате със заливка, намажете повърхността на тестото с малко олио преди печене.

Да ви е сладко!

баница СИрница

домашна точена баница

 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft