Знаем, че докато сте си вкъщи, много от вас са се отдали на кулинарията. Така де, за това чудесно хоби обикновено ни остава най-малко време! Днес сме ви приготвили едни ароматни и пухкави гъсенички с кренвирши от тесто със сметана - нежно, пухкаво тесто и вкусна плънка.
Кренвиршки от тесто със сметана
Необходими продукти:
2 яйца
1 жълтък (за намазване)
100 мл прясно мляко
200 гр. заквасена сметана
600-650 г брашно
100 мл олио
масло (за намазване на тавата)
12 бр. кренвирши
½ кубче мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
ким (за поръсване)
сусам (за поръсване)
Начин на приготвяне:
В топличкото мляко размиваме маята със захарта и няколко лъжици от брашното. Оставяме я да шупне. Пресяваме брашното. Разбиваме яйцата, слагаме солта, после олиото. В брашното правим кладенче, прибавяме останалите съставки (на стайна температура) и месим. Може да не се наложи да използвате цялото брашно или да добавите още малко, затова в началото не пресявайте цялото количество. Трябва да се получи меко и еластично тесто. Готовото омесено тесто оставяме да почине за 30 минути. Разделяме го на 12.
Всяка по-малка топка разточваме с точилка да стане правоъгълник. От края до повече от половината режем на ленти. В тази част, която не сме рязали, слагаме лентички нарязан кренвирш. От горната част към лентите навиваме по права линия. Втасват в тавичката 20 минути. Мажем с жълтъка. Поръсваме с „ръсеница“. Печем на 180 градуса до готовност.