В един съд се поставят хладката вода, захарта, солта, маята и олиото, хубаво се разбърква, докато маята се разтвори. След това постепенно се добавя брашното и се замесва тесто, което не залепва по пръстите. Така приготвеното тесто се оставя да почине 20-30 минути. След това се разделя на 8 топки. Маслото се разтопява.
От всяко топче се разточва тънка кора. Не е необходимо да е тънка като за баница/баклава например, но все пак трябва да е тънка. Кората се напръсква с 1 супена лъжица масло и се прибавя плънка по избор (сирене, извара или нещо друго), след което всяка кора се завива като пощенски плик.
Така приготвените гьозлеми се слагат в тиган на огъня, като за всяка гьозлема в тигана се поставя по 1 супена лъжица от мазнината.
Пекат се по 2-3 минути от всяка страна.