Всички деца обичат желираните мечета. Тези бонбони изглеждат най-безвредни за родителите. Но, уви, купешките съдържат експлозивна смес в състава си и не само багрилата са опасни. По-добре е да заобиколите щандовете с такива, а ако искате да поглезите децата с нещо вкусно е хубаво да си ги приготвите у дома .
Желирани мечета рецепта
Домашните желирани бонбони са точно като пазаруване ! Вкусне, еластични, без вредни добавки, не се топят и нямат желатинов вкус. Децата ще оценят сладките и забавни мечета и няма да молят за купешките.
Специални форми за желирани бонбони могат да бъдат закупени от китайските магазини, голяма верига детски магазини, или онлайн. Подходящи са и обикновените форми за ледени или шоколадови опаковки.
СЪСТАВКИ
- 240 мл плодов сок
- 20 г желатин или агар-агар
- захар или мед на вкус
Изберете висококачествен желатин, за предпочитане прозрачен на плочки, или на прах. Обърнете внимание на срока на годност! Ако правите бонбони с нискокачествен желатин, ще имат специфичен вкус. Същото се отнася и за агар-агар.
ПРИГОТВЯНЕ
Налейте желатин или агар-агар 2 супени лъжици в студен сок и се оставя да набъбне.
В останалия сок добавете захар или мед и сложете на огъня. Оставете да заври и добавете желатин. Разбъркайте добре и отстранете от огъня.
Налейте топлата маса в калъпи и я оставете да замръзне във фризера за 15-20 минути. Когато бонбоните замръзнат на рафта в хладилника, те се изваждат от формата.
Сложете ги в контейнер с капак и ги запазете в хладилника. Приятен апетит!
За подробности как се правят желирани бонбони вижте във видеото.