Невероятно вкусни картофки Уеджис - точно като онези, които сервират в ресторантите за бързо хранене, но без вредните съставки и пърженето във фритюрник! Предлагаме ви домашна рецепта за картофки Уеджис на фурна , с която ще са хем здравословни, хем също толкова вкусни, колкото са и "вредните". Най-хубавото им е, че са невероятно хрупкави отвън и пухкави и меки отвътре.
Домашни картофки Уеджис на фурна
Оборудване:
- Остър нож и дъска за рязане
- Тенджера и гевгир (за варене на картофките)
- Голяма купа за смесване
- Голяма омазнена тава за печене
- Фино ренде за сиренето
- Малък съд (за сместа от подправки)
Съставки (основен списък):
▢ 4 средно големи картофа за печене, приблизително 250g всеки (изберете месести сортове с повече нишесте)
▢ 1/2 чаша / 40 г прясно настърган пармезан
▢ 2 супени лъжици зехтин
▢ 1 ч.
▢ 1 препълнена ч.л. червен пипер
▢ 1 препълнена ч.л. чесън на прах
▢ 1/2 чаена лъжичка сушена мащерка (може риган)
▢ 1/4 чаена лъжичка кайенски лют пипер (коригирайте според предпочитанията)
▢ 1/8 чаена лъжичка черен пипер
Инструкции:
Нарежете картофите си на 8 равни клиновидни форми. Най-лесно е, като първо разрежете наполовина, поставите с плоската страна надолу и ги нарежете наполовина, след което обърнете отново и отново нарежете наполовина.
Сложете картофите в тенджера със студена вода 1 чаена лъжичка сол, след което оставете да заври. Щом водата кипне, ги оставете да поврат 3-4 минути. Ръбовете трябва едва да започнат да се сваряват и трябва да може да ги разрежете с нож с леко усилие.
Отцедете картофите в гевгир. Оставете ги да изсъхнат поне 5 минути, но за предпочитане, докато спрат да изпаряват вода. Колкото по-дълго, толкова по-добре (колкото повече пара излиза, толкова по-пухкава е вътрешността и по-хрупкави стават отвън).
Междувременно в малка купа смесете 2 супени лъжици зехтин, 1 препълнена чаена лъжичка червен пипер и чесън на прах, 1/2 чаена лъжичка мащерка и сол, 1/4 чаена лъжичка кайенски пипер (или на вкус) и 1/8 чаена лъжичка черен пипер. Загрейте фурната до 200C.
Смесете картофените резени с маслената подправка и разбъркайте, за да се покрият напълно. Поръсете с 1/2 чаша/40 г прясно настърган пармезан и леко разбъркайте. Не прекалявайте с пармезана или той ще се слепи с подправката и ще падне от картофките.
Равномерно разпределете резените върху голяма омазнена тава за печене (използвайте 2 тави, ако трябва). Разстоянието е важно, за да не се слепват един върху друг картофите и да има място за хрупкавост!
Печете 25-35 минути, или докато станат наситено златисти и видимо хрупкави. Обърнете веднъж след 15-тата минута. Времето за печене ще варира в зависимост от вашата фурна/размера на резените, така че просто бъдете бдителни след обръщане. Ще станат още малко по-хрупкави, докато почиват.
Сервирайте със сос по желание и им се насладете!