Маята се разтваря в 70 мл. хладка вода, добавят се една супена лъжица захар и една супена лъжица брашно, разбърква се и се оставя да шупне.
В дълбок съд слагаме брашното, останалата захар, щипка сол, малко масло, 2 яйца, киселото мляко и втасалата мая и с ръце бъркаме до смесване на продуктите. Прехвърляме сместа върху добре набрашнен плот и омесваме до меко тесто.Тестото оставяме да втасва покрито за 15 мин. на топло място.
Втасалото тесто премесваме още веднъж и разделяме на 8 части.
Мекото масло разделяме на 7 еднакви части.
Намазваме работния плот добре с масло и от всяко топче с точилка разточваме кора. Намазваме я с масло. Така процедираме и о останалите кори, като ги подреждаме една върху друга. Само последната кора не намазняваме.
От всички 8 малки кори разточваме една голяма кора и я нарязваме на 12 или 16 триъгълника (в зависимост от това колко големи искаме да бъдат кроасаните).
В широката част на всеки триъгълник слагаме 1-2 лъжички от шоколада и навиваме на кифличка.
Кифлите подреждаме в намазнена тава, покриваме с кърпа и оставяме на топло за около 1 час.
Втасалите кроасани намазваме разбития жълтък и печем в предварително загрята фурна на 200 С за 30-тина минути - до зачервяване.
Щом поизстинат, ги поръсваме обилно с пудра захар, смесена с ванилия.