Днес имаме за вас един истински подарък от кулинарните тефтери на соца - домашни орехови полумесеци . Тези мини-сладкиши с ядки са меки, ароматни, допълнени с нежен шоколадов крем и хрупкави орехчета.
Домашни орехови полумесеци
За блата с орехи:
6 белтъка
160 гр. захар
2 ч. л. какао
150 гр. масло
150 гр. брашно
1 пак. бакпулвер
150 гр. счукани орехи
За глазурата:
6 жълтъка
150 гр. пудра захар
1 пак. ванилова захар
За крема с шоколад и орехи:
100 мл прясно мляко
160 гр. захар
150 гр. счукани орехи
100 гр. черен шоколад
1 ч. л. ром
200 гр. масло
30 гр. орехи за украса
Приготвяне на блата:
В голяма купа разбийте с миксер 150 г масло и 80 г захар до пухкав крем.
Смесете отделно 150 г брашно, 2 ч.л. какао и бакпулвера.
Пресейте получената смес през сито, добавете в купата с разбитото масло и разбъркайте добре с тел, а след това със сладкарска шпатула, така че да няма бучки.
В друга купа с миксер разбийте 6 белтъка с 80 г захар до пухкав и лъскав крем. Добавете разбитите белтъци към сместа от масло и брашно, и след това внимателно разбъркайте с кръгови движения отдолу нагоре, за да получите хомогенна консистенция.
Добавете счуканите ядки и внимателно разбъркайте сместа с шпатула.
Поставете сместа във форма (30 см х 40 см), облицована с хартия за печене и леко изгладете повърхността. Печете блата в предварително загрята фурна на 180°C за около 20 минути.
Приготвяне на глазурата:
Разбийте с миксер 6 жълтъка, 150 г пудра захар и ванилова захар до гладкост.
Нанесете получената смес върху изпечения блат и равномерно го разпределете по цялата повърхност.
След това поставете във фурната за 10 минути.
Приготвяне на шоколадовия крем с ядки:
Изсипете 100 мл мляко в тенджера, добавете 160 г захар, разбъркайте и варете около 5-7 минути, докато захарта се разтвори напълно.
След това махнете съда от котлона, добавете 200 г масло, 100 г натрошен тъмен шоколад и разбъркайте до хомогенна консистенция.
След като шоколадът се разтопи, добавете 1 ч.л. ром и нарязани ядки, след което разбъркайте добре всички съставки.
Охладете крема за 15 минути, след което намажете с него повърхността на сладкиша.
След това поръсете с нарязани ядки и поставете в хладилник за 2 часа.
Извадете готовия сладкиш от хладилника и нарежете на парчета във формата на полумесец.