Кой не обича меки, пухкави и топли питки за закуска? Вървят с всичко - и със сиренце, и с мед, и със сладко... Наследих тази рецепта от баба ми и досега никога не ме е предавала.
Бабините домашни питки №1
Продукти:
- 500 мл топло мляко
- 4 с. л. захар
- 1 ч. л. ванилова захар
- 1 ч. л. сол
- 2 (1 цяло + белтък) яйца на стайна температура
- 10 г суха мая
- 1 ч. л. бакпулвер
- 80 мл олио
- 50 г масло
- 1 с.л. оцет 9%
- 850 гр. брашно
- За мазане: 1 жълтък + 1 ч.л. прясно мляко
Приготвяне:
1. Смесете млякото, маята, захарта, ванилията, содата, бакпулвера, едно яйце и белтъка (запазете жълтъка за замазване) и олиото, след което започнете постепенно да добавяте брашното.
Когато получите меко тесто, добавете размекнатото масло и месете още малко, докато се поеме. Когато стане гладко, покрийте тестото с фолио и кърпа и оставете да втасва 45 минути или докато удвои обема си.
Снимка: YouTube
2. Втасалото тесто разделете на 16 топки и ги наредете в намаслена тава. Покрийте ги и ги оставете да ферментират за 20 минути.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
3. Намажете ги с жълтък и поръсете със сусам. Печете ги за 25-30 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. Когато се изпекат, се покриват с кърпа и се оставят да изстинат.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube