2 яйца
1 чаша мазнина
1 чаша захар
1/2 чаша прясно мляко
1 пакетче бакпулвер
5 чаши брашно
За плънката:
2 супени лъжици мармалад от кайсии
1 супена лъжица какао
1 чаша захар
малко ром
малко прясно мляко
За оцветяване:
червена и жълта боя за сладкиши
по 100 мл вода за двата цвята
захар за овалване
Сигурни сме, че повечето от вас си спомнят вкуса на домашните прасковки на мама или баба - истинско удоволствие с аромат на сладки спомени.
За Жената ще ви научи как да си ги приготвите сами у дома:
Разбийте на пяна мазнината (олио или разтопено масло), добавете захарта и добре съединете сместа. Прибавете яйцата, млякото, бакпулвера и като постепенно добавяте брашното, омесете тесто.
Оставете тестото за 30 минути в хладилник, след това от него късайте равни парченца с големината на кайсия и леко ги разплескайте между дланите си. Сложете ги да се пекат в предварително загрята фурна на 230 градуса, докато се зачервят - отдолу трябва да бъдат леко кафяви.
Когато се охладят, издълбайте ги от долната страна с нож. Направете малки дупчици, които да могат да се пълнят. Към получените трохи добавете останалите съставки за плънката и оформете компактна маса. Напълнете всяка дупчица със сместа и слепвайте кръгчетата две по две, така че да получите прасковка. Във водата разтворете сладкарската боя, след което потопете прасковките от едната страна в жълтата, а от другата - в червената боя. Оставете ги да изсъхнат и ги оваляйте в захарта.