Още от едно време толумбичките са сред любимите сладки лакомства на българина. Сочни, накъртващи от сладост и с неземен аромат - кой може да им устои? Оказва се, че изобщо не е трудно да си ги направим у дома, трябва ни просто малко търпение и резултатът ще е не по-лош от този в кварталната сладкарница.
Домашни толумбички
Продукти:
80 г масло
4 яйца
250 г пшенично брашно
20 мл лимонов сок
200 г захар
450 мл вода
300 мл слънчогледово олио
Приготвяне:
В тенджерка налейте 250 мл вода, сложете вътре олиото и поставете на среден огън.
Пресейте брашното и изсипете наведнъж във врящата вода с олио. През цялото време разбърквайте тестото с шпатула. Когато се получи тестена топка, която се отделя от стените на съда, дръпнете от котлона.
След като тестото леко се охлади, започнете да добавяте яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате с шпатула, докато се поеме напълно в тестото. Прехвърлете готовата смес в шприц.
В дълбока тенджера налейте олио, загрейте го и шприцовайте във врящото олио малки продълговати толумбички. Те не трябва да се допират една до друга.
Изпържете от двете страни до златисто. Готовите толумбички отцедете върху домакинска хартия, за да попият олиото.
За сиропа сложете лимоновия сок и захарта в 200 мл вода и поставете на умерен огън. След като сиропът заври, го варете за 15 минути.
Потопете толумбичките в сиропа и ги оставете вътре 10 минути.