Много хора смятат, че за да си направят домашно, прясно сирене е необходимо мляко с висок процент масленост, но всъщност от нискомасленото мляко се получава и много вкусно крема сирене като топеното сирене, което у нас продават, увито на триъгълничета. По-евтино излиза да си го направи човек, отколкото да си го купи, а процедурата е идентична, отнема по-малко от 30 минути.
Трябва ви прясно мляко, още по-добре е да е домашно.
Приятно съм изненадана от тази рецепта. Сиренето е много вкусно и не сгреших, като пробвах рецептата. Няма човек вкъщи, който да не харесва това крема сирене и постоянно ме карат да го приготвям. Изяжда се за един ден, става много кремообразно и може да се нареже на по-едри парчета или да се използва за мазане.
При процедурата, описана по-долу, ще забележите, че млякото, използвано за това сирене, може да бъде пълномаслено (3,2-3,5%) или нискомаслено мляко (1,7%). Процедурата е идентична, а разликата в крайния резултат според мен е следната:
Сиренето с пълномаслено мляко има по-плътна консистенция (прилича на извара), а по-малкото мазното е по-бледо и лесно се намазва. Във вкуса няма голяма разлика, и двете сирена са много вкусни. В рецептата се използват и 20 г осолено масло.
Това прясно сирене го правя и с несолено масло и също става вкусно, нещо като моцарела. Ето какво ви трябва:
Домашно топено сирене
Продукти:
- 1 литър пълномаслено мляко (4 чаши) или мляко с нисък процент мазнини (1,7%)
- 3 супени лъжици бял оцет (4 супени лъжици за нискомасленото мляко)
- 20 г осолено или безсолно масло
Можете също така да замените белия оцет с лимонов сок. Това сирене трябва да се съхранява в хладилник и има трайност до 5 дни.
Приготвяне:
Поставете малко вода в голяма тенджера, за да покрие и навлажни цялата повърхност. Това се прави, за да не загори млякото. След това изсипете цялото мляко и добавете 3 супени лъжици бял оцет, а за нискомасленото мляко добавете още една супена лъжица бял оцет.
Включете котлона една-две степени по-ниско от най-високата опция (например от 9 на котлона, сложете го на 7 или 8). Когато млякото се затопли малко се разбърква добре с дървена лъжица и отново се захлупва с капак и се оставя да заври и да се сгъсти, като извара. Проверявайте и разбърквайте от време на време, за да не загори.
Когато започне да ври, т.е. когато се образува дебел слой пяна, не я оставяйте да изкипи.
Продължете да разбърквате, докато сместа се сгъсти добре, общо приблизително две минути. След това изключете котлона. Оставяме пресеченото мляко да престои за кратко на котлона, след което го дръпваме настрана и приготвяме сито и дълбока чиста купа, в която да прецедим суроватката.
Ако нямате сито, направете това през дебел тензух. Това количество е достатъчно само за една цедка, от която ще излезе една "пита" сирене. С дървената шпатула натиснете леко сиренето, за да изцедите колкото се може повече суроватка. Можете да съхранявате суроватката в чиста бутилка и да я пиете, защото съдържа много пробиотици.
Поставете сиренето върху чиния с марля и го притиснете още малко, докато изсъхне напълно. Сложете крема сиренето в блендер, като добавите 1 кубче масло от 20 гр. Блендирайте на най-силната опция на блендера, докато двете съставки се смесят и се образува гладка смес. По желание можете да добавите сол.
Така приготвеното сирене можете да съхранявате в стъклен буркан и да го съхранявате в хладилник до 5 дни. Крема сиренето се използва за намазване на хляб (когато го правя с пълномаслено мляко).
От по-нискомасленото мляко като го смесвам с масло, оформям с ръце на твърда топка и оставям за половин час в хладилника, след което го нарязвам на триъгълници.
Да ви е сладко!