Този специалитет от Близкия изток е любима храна на мнозина, особено на вегетарианци и хора, които не обичат да ядат мазни храни. Фалафелите са чудесна алтернатива на нашенските кюфтета от кайма, а днес имаме за вас перфектната рецепта! Вкусни, с прекрасен аромат и засищащи - чудесни по време на пости.
Домашни фалафели
Продукти:
400 гр. нахут от консерва
1 глава лук
3 скилидки чесън
смлян кимион
смлян кориандър
малко канела
пресен магданоз
сол и черен пипер
зехтин
Приготвяне:
Загрейте фурната до 200 градуса и покрийте дъното на тавата с хартия за печене, след което я намажете със зехтин.
В блендер смесете нахута, чесъна и лука, нарязания пресен магданоз, кимион, кориандър, канела, сол и черен пипер. Разбъркайте, докато сместа се хомогенизира.
Оформете кюфтета с мокри ръце (използвайте около две чаени лъжички от сместа, за да оформите едно кюфте), след което ги подредете върху предварително подготвена тава за печене.
Печете 25-30 минути и е желателно да ги обърнете веднъж по време на печенето, за да получат златисто-жълт цвят от двете страни.
Изпеченият фалафел може да се съхранява в хладилник до три дни и ако не искате да печете цялата смес наведнъж, можете да я замразите до следващата употреба. Сервирайте с прясна салата.
Приятен апетит!