1 консерва нахут, отцеден
1 чаша грах
1 малка глава кромид лук, нарязана на едро
1/3 чаша магданоз
1 чаша смес от пресен кориандър и мента
2 скилидки чесън
1 ч.л. сол
1 ч.л. кимион и кориандър (смес)
Сол и черен пипер на вкус
1 с.л. бакпулвер
Олио за пържене (зехтин)
Домати, босилек, зехтин – за сервиране
Пита хлебчета
Натурално кисело мляко
Сложете всички съставки в купата на кухненски робот. Настройте на пулсов режим и пулсирайте сместа, докато се оформи груба паста. Сместа трябва да изглежда на гранули и да има ярък зелен цвят. В среден по големина тиган загрейте 6 см. олио. Тествайте температурата с помощта на малко парченце хляб – трябва да образува мехурчета и да покафенява веднага.
С лъжичка сипвайте купчинки от сместа за фалафелите върху раката си, оформяйте ги на топчици и ги прехвърляйте в горещото олио. Пържете по 3 броя едновременно, докато станат кафяви и хрупкави. Отцедете върху хартиени салфетки или домакинска хартия.
Поднесете с кисело мляко, нарязани домати и запечени хлебчета пита, поръсени със зехтин!