Рецептата е проста - навремето ми я даде една баба на пазара и от тогава всяка зима ги приготвям. Правят се бързо и лесно, а вкусът им е уникален
Патладжани по манастирски
Може да си ги направите по два различни начина.
И така, как да си приготвите патладжани по манастирски ?
Продукти:
2 кг патладжани
1 глава чесън
1 л вода
1 чаша оцет
2 с.л. сол
по желание - нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
1. Измийте и почистете патладжаните. Най-добре е да ги нарежете на кубчета.
2. Оставете ги за около половин час, така че горчивината да излезе от тях (предварително ги посолете).
3. Минете чесъна през преса и натъркайте с него патладжаните.
4. Направете марината: оставете водата да заври, добавете солта и оцета.
5. Сварете патладжаните в маринатата и ги подредете в буркани, след това залейте с останалата марината и затворете плътно с капаци.
Има и друг вариант, при който патладжаните са годни за директна консумация : Запържете леко нарязаните на пръстени патладжани, натъркайте със смления чесън и добавете олио. След това ги поставете в хладилника и ги изяжте в рамките на два - три месеца след приготвянето.
По желание и в двата варианта може да добавите нарязан на ситно магданоз - получава се голяма вкусотия!