Домашният спаначник на мама

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Домашният спаначник на мама
Домашният спаначник на мама
admin
Добавена от: admin
19836
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

600 гр брашно
300-350 мл хладка вода
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка оцет (бял или червен) (или 2 супени лъжици бяло вино)
100 мл олио
200 гр маргарин
За плънката:
500 гр спанак 
400 гр сирене
яйца 

В купа смесете брашното със солта, маслото и оцета. Постепенно добавете водата и замесете тесто, което да не лепи по ръцете и да е гладко. Тестото разделете на две равни половини, увийте го в прозрачно фолио оставете в хладилника за поне половин час.

Върху набрашнена повърхност разточете тестото на тънка кора с диаметър около 50 см. Кората намажете с половината от маргарина (маргаринът не трябва да е течен и топъл, трябва да е размекнат на стайна температура).

Нарежете кората на 12 части, така че средата да остане цяла. След това всяко парче загънете навътре към средата. Загъвайте парчетата едно върху друго и притискайте леко с ръка.

Получената тестена топка увийте във фолио и оставете в хладилник да "почине" поне 1 час (може и по-дълго време, например 1 ден). По същия начин оформете и втората топка тесто.

Пригответе плънката: в купа смесете попарения спанак с натрошеното сирене, добавете яйцата и хубаво объркайте сместа, за да се хомогенизира.

Разточете кора с диаметър около 50-60 см, увийте я около точилката и я прехвърлете в намазаната с масло тава. Кората трябва да е по-голяма от тавата и една малка част от нея трябва да се остави да виси извън нея.

Върху първата кора изсипете плънката, разнесете по цялата повърхност, а върху плънката поставете втората разточена кора. Тя също трябва да е по-голяма от тавата. Внимателно и равномерно я нагънете, но без да се открива плънката.

Висящата част от кората прегънете навътре и оформете ръбче. Надупчете горната кора с вилица на повечко места, за да не се надигне при печенето (т.е. въздухът, който се образува от плънката, да излезe).

Пъхнете спаначника в загрята фурна на 220 градуса и веднага намалете на 200 градуса. Печете 20-30 минути, докато горната кора хубаво се зачерви.

Изпечената баница намажете с четка с тънък слой разтопен маргарин, масло или олио. Покрийте с кърпа и оставете да се охлади. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft