В купа смесете брашното със солта, маслото и оцета. Постепенно добавете водата и замесете тесто, което да не лепи по ръцете и да е гладко. Тестото разделете на две равни половини, увийте го в прозрачно фолио оставете в хладилника за поне половин час.
Върху набрашнена повърхност разточете тестото на тънка кора с диаметър около 50 см. Кората намажете с половината от маргарина (маргаринът не трябва да е течен и топъл, трябва да е размекнат на стайна температура).
Нарежете кората на 12 части, така че средата да остане цяла. След това всяко парче загънете навътре към средата. Загъвайте парчетата едно върху друго и притискайте леко с ръка.
Получената тестена топка увийте във фолио и оставете в хладилник да "почине" поне 1 час (може и по-дълго време, например 1 ден). По същия начин оформете и втората топка тесто.
Пригответе плънката: в купа смесете попарения спанак с натрошеното сирене, добавете яйцата и хубаво объркайте сместа, за да се хомогенизира.
Разточете кора с диаметър около 50-60 см, увийте я около точилката и я прехвърлете в намазаната с масло тава. Кората трябва да е по-голяма от тавата и една малка част от нея трябва да се остави да виси извън нея.
Върху първата кора изсипете плънката, разнесете по цялата повърхност, а върху плънката поставете втората разточена кора. Тя също трябва да е по-голяма от тавата. Внимателно и равномерно я нагънете, но без да се открива плънката.
Висящата част от кората прегънете навътре и оформете ръбче. Надупчете горната кора с вилица на повечко места, за да не се надигне при печенето (т.е. въздухът, който се образува от плънката, да излезe).
Пъхнете спаначника в загрята фурна на 220 градуса и веднага намалете на 200 градуса. Печете 20-30 минути, докато горната кора хубаво се зачерви.
Изпечената баница намажете с четка с тънък слой разтопен маргарин, масло или олио. Покрийте с кърпа и оставете да се охлади.
Домашният спаначник на мама
13 Март 2014
19836
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари