Приготвянето на домашен хляб във фурната може да бъде изненадващо просто и същевременно вкусно. Днес ще ви разкажа за една базова рецепта за хляб, която не изисква сложни технологии или многократно месене.
Продукти:
- 800 г брашно.
- 7 г суха мая.
- 500 мл топла вода.
- 1,5 ч.л сол.
- 40 ml растително масло.
Как да си направим лесен домашен хляб:
Започнете с пресяване на брашното през сито, за да предотвратите образуването на бучки.
Изсипете сухата мая в брашното и разбъркайте добре.
Добавете вода към сместа и започнете да месите тестото с шпатула, докато се получи хомогенна гъста маса.
Добавете растително масло и сол към тестото, продължете да разбърквате с шпатула.
Добавете още брашно през сито, докато тестото стане по-гъсто и спре да лепне.
Поръсете работната повърхност с брашно, поставете тестото върху нея и го омесете с ръце.
Намажете чиста купа с масло, поставете тестото в нея, покрийте с фолио и оставете на топло място за час да втаса.
След като тестото е увеличило обема си, го разделете на две части, оформете на топки и ги наредете върху хартия за печене.
Покрийте тавата за печене с кърпа и оставете тестото за още 30 минути.
Преди печене намажете хляба с вода, поръсете с брашно и направете разрези по повърхността му.
Печете хляба в предварително загрята на 180 градуса фурна за 45 минути.
Готовият хляб се нарязва на парчета и се сервира.
Насладете се на аромата и вкуса на прясно изпечен домашен хляб!