Вероятно всички наши читатели, които се интересуват от правилното хранене, са чували за невероятните ползи за здравето на ябълковия оцет за здравето. Въпреки това, филтрираният и пастьоризиран ябълков оцет, който купуваме в магазина, обикновено е лишен от най-полезната му съставка.
„Майката“ или матката с оцет е сложна структура от бактерии, които заедно образуват оцетна киселина. Прилича на лигавица и не изглежда много апетитно. Но именно той съдържа лъвския дял на пробиотичните бактерии и ензими. Всичко, което прави ябълковият оцет толкова добър за храносмилането.
ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ
СЪСТАВКИ
- 3 кг кисели ябълки
- 300 г захар (или мед)
- чиста преварена вода
ПОДГОТОВКА
Обелете ябълките, нарежете на парчета, отстранете центровете.
Натрийте ги на едро ренде.
Прехвърлете ябълковия сос в голям буркан, добавете захар (или мед) и покрийте с гореща вода (до 70 градуса).
Водата трябва напълно да покрива ябълките.
Покрийте буркана с няколко слоя марля. Закрепете го с еластична лента.
Прехвърлете в стая с температура 17-25 градуса. Оставете сместа да ферментира за 14 дни и разбъркайте поне 2 пъти седмично. Процесът е подобен на приготвяне на ябълково вино. Но виното ферментира без въздух, а оцетът трябва да диша.
След две седмици прецедете течността през тензух. Покрийте, както в първия случай, и върнете буркана в стаята, където е стоял преди. Сега тя не може да бъде пренаредена от място на място, премествана и разклатена за 40-60 дни.
През това време на покой, в буркана може да се образува "майка" с оцет. Подобна на комбуча и се намира на повърхността на оцета. Казва се, че вероятността от образуване на "майка" се увеличава, когато се добави мед към сместа.
Майката може частично да бъде прехвърлена в друга част. Това ще ускори процеса на ферментация и ще обогати оцета с полезни вещества. Ако след известно време готвите следващата си порция ябълков оцет, можете да го държите в купа или буркан с малко оцет.
Това е всичко, истинският домашен ябълков оцет е готов. За разлика от магазина, той е малко облачен, с видима утайка и дразнеща кисела миризма на ябълково вино.
Налейте го в стерилни стъклени буркани, затворете капаците и съхранявайте в хладилника. Е , неведнъж сме писали как да използвате ябълков оцет в кухнята, във фермата, за красота и здраве .
"Майката" на оцета се установява на дъното с течение на времето. Затова разклатете старателно бутилката с оцет преди употреба, за да получите някои от нейните ползи при всяка малка порция.