По-голяма част от маслото, което се намира в магазините за хранителни стоки, не е здравословно, защото е направено от пастьоризирано мляко, да не говорим, че понякога съдържа и палмово масло. Но знаете ли, колко е лесно да си направим домашно органично масло ?
Домашното органично масло е много полезно, тъй като съдържа много витамини и минерали, намиращи се в суровото мляко. Маслото е опаковано с витамин А.
Витамин А е жизненоважен за здравето на очите, кожата, тъканите, мембраните и зъбите. Той играе важна роля в генната транскрипция.
Маслото се състои главно от късо- и средноверижни мастни киселини. Тези мастни киселини могат да ни предпазят дори от рак.
Ето и рецептата за истинско органично домашно масло
Съставки:
2 чаши органична пълномаслена сметана
морска сол, на вкус
Приготвяне:
Изсипете сметаната в кухненски робот и обработете за около 10 минути. Първо се превръща в гъста бита сметана.
Продължете обработката, докато консистенцията стане зърнеста и се разпадне на масло и течност.
Излейте течността от маслото.
Внимателно изгребете маслото отстрани. Сложете в чиста купа. Сложете маслото в гевгир и прецедете течността.
Изплакнете маслото със студена вода, внимателно обръщайте маслото с лъжица под течаща вода, докато водата стане бистра.
Когато маслото е чисто, "избийте" излишната течност от него, като използвате дървено гребло или лъжица, за да го разбиете и изсипете течността.
Можете да го съхранявате в буркан или купа, да съхранявате в хладилник или фризер. Този вид масло може да се съхранява в продължение на няколко месеца.
Можете да си направите и невероятни комбинирани масла, като добавите още няколко съставки към полученото органично масло - ето няколко варианта :
- Лимон и магданоз.
- Пресен босилек, нарязан чесън.
- настъргано сирене и нарязани маслини каламата.
- Настърган пармезан и пресен босилек.
- Масло от джинджифил и сусам.
- Грубо смлян черен пипер и морска сол.
- Портокалова коричка, кленов сироп и боровинки.