Тази домашна напитка помага за лечение на язви на стомаха и червата, бъбречни заболявания, тревожност, проблеми с костите ... Има много лечебни свойства на копривата - растение, което винаги е била използвано за медицински цели.
Копривата усилва и укрепва имунната система при тумори и инфекции, елиминира пикочната киселина.
Дар от природата, който понижава съдържанието на захарта в кръвта, увеличава хемоглобина и количеството на еритроцитите. Освен това регулира обмяната на веществата и действа противоревматично. Лекува диабет, главоболие, задух, хроничен бронхит.
Лечебното й действие се дължи главно на витамините, както и на богатото й съдържание на железни соли и други съединения.
Съставки за вино от коприва
10 суп.л. Листа и корени от коприва
1 суп.л. Пелин
1 суп.л. Хвойна
2 суп.л. Листа от живовляк
1 литър червено вино
4 суп.л. Мед
Приготвяне
Разбъркват се 10 супени лъжици листа и корени от коприва, пелин, лъжица хвойна и две супени лъжици живовляк. Сипете билките в един литър червено вино и се оставя да престои в продължение на 12 часа на тъмно и хладно. След това добавете виното, 4 супени лъжици мед и се сложете на котлона. След като кипне, намалете котлона и оставете да ври за около половин час. Нека свареното вино да се охлади. Вземете една супена лъжица преди хранене.