То е кремообразно, сладко, богато и е най-важната съставка в популярното италианско Тирамису и много други торти. Маскарпонето е вид прясно сирене с около 80% масленост.
Приготвя се от сладкарска сметана с добавка на киселина (лимон или оцет).
В магазините цената обикновено ни отказва да го купим, а някъде не са и чували за него. Днес обаче ще разберете как да го направите сами по много лесен начин и със съставки, които вероятно вече имате у дома. Посочените съставки са за приблизително 500 г маскарпоне.
Домашно Маскарпоне
Продукти:
- 1 литър сладкарска сметана за разбиване с около 36% масленост (трябва да е качествена, животинска)
- 30 мл лимонов сок (около 3 супени лъжици)
Освен това:
- 1 бр.
Приготвяне:
Изсипете сладкарската сметана в тенджерата и я загрейте на огъня. Ако разполагате с кухненски термометър, може и с него да загреете сметаната до 80-90 градуса. Ако нямате, е важно да я загреете на умерена температура и да не я оставяте да завира, а само да я затоплите добре. В зависимост от котлона отнема 5-8 минути.
Преди да заври, намалете котлона на 4-та или 5-та степен 9 (или съответстващата на вашия котлон) и варете на тих огън около 10-15 минути, като разбърквате от време на време. Така ще се изпари много течност и сиренето ще стане плътно и кремообразно.
Свалете съда от котлона и добавете лимоновия сок. Покрийте съда с чиста кухненска кърпа и го оставете да изстине напълно на стайна температура.
Ситото се поставя върху достатъчно дълбока купа, така че да не опира дъното и суроватката да се отцеди. Поставете мокрия тензух + кърпа в цедка, след което прецедете охладената сметана през него. Покрийте ситото с чиния, отгоре покрийте с кърпа и го оставете в хладилника за 10-12 часа (за през нощта е идеално).
След това време ще забележите, че на дъното на купата се е образувала много суроватка, а гъстото маскарпоне е останало в ситото.
Ако сте следвали всички стъпки, това сирене ще има 100% същата консистенция като тази на купешкото. Ако не го използвате веднага, тогава е най-добре да го съхранявате в стъклен съд с надежден капак. Така можете да го съхранявате в хладилника до 7 дни, без да се развали.