Италианската извара маскарпоне е много популярна заради нежния си кремообразен вкус. Добавя се към различни десерти като домашно приготвено тирамису и чийзкейк. Или можете да добавите малко подправки и просто да намажете върху хляба. Но такова прекрасно сирене не е достъпно за всички. Така че трябва да експериментирате
За да си приготвите домашно ви е необходима само една съставка - мазна заквасена сметана. И колкото по-мазна, толкова повече продукт получавате в края. Домашното маскарпоне ще бъде готов след няколко часа и дори без никакви усилия. В допълнение, останалата суроватка може да се използва за приготвяне на палачинки .
Съставки
Сметана 400 g
подготовка
Поставете гевгир в тенджера. Вземете тензух, сгънете 5 пъти и покрийте гевгира с него.
Поставете охладената заквасена сметана внимателно върху тензух и завържете плътно. Ако гевгирът не е под ръка, окачете пакета над съда
Оставете за 3-4 часа (за предпочитане за една нощ) в хладилника. Ако заквасената сметана е много мазна, отгоре можете да поставите товар с тегло 2–4 кг.
Ако смятате да направите крем, добавете 2-3 с.л. пудра захар и разбъркайте.
Колкото по-дълго сиренето от заквасена сметана ще се отцеди, толкова по-гъста маса ще се получи. Съхранявайте готовото маскарпоне в хладилник за не повече от три дни. Естественият продукт може бързо да се влоши. Според мен е чудесна алтернатива на скъпото сирене в магазина.