Има няколко начина за получаване на домашно сирене , а професионалистите използват специална мая, за да получат висококачествено сирене. Сиренето обаче може да се получи по напълно естествен начин, без да се добавят допълнителни стабилизатори и активатори.
Основната съставка за направата на сирене е прясното мляко, а чрез добавяне на различни други съставки (лимонов сок, сок от моркови, сок от цвекло, кисело мляко и др.) млякото се разделя на извара и суроватка. Може да се консумира прясно като извара или като младо сирене, а зрялото сирене се получава чрез зреене в солена суроватка.
Този път ще ви разкрием рецептата за приготвяне на сирене от прясно и кисело мляко . Процедурата е лесна, като вместо да заври и да се разбърка млякото, то просто се оставя в загрята фурна за около 20 минути. След това се процедира както при другите рецепти. Ето какво ви трябва:
Домашно сирене на фурна
Продукти:
1 литър прясно мляко
200 мл кисело мляко
Можете да използвате каквото ви харесва мляко, но най-добре е да е пълномаслено, а още по-добре домашно. Колкото по-мазно и гъсто е млякото, толкова по-меко е сиренето.
Ако използвате например козе мляко, ще получите много качествено като хранителен състав сирене, но малко по-постно от овчето или кравето например. Така че изборът на мляко зависи от вас, а киселото мляко в този случай служи като мая.
Приготвяне:
Прясното и киселото мляко се разбъркват добре до гладка смес. Съдържанието се изсипва в глинен съд или гювеч без пластмасови елементи и се слага в предварително загрята фурна на 120 градуса.
При включена фурна оставете млякото да се загрее за 20 минути, след което изключете фурната, но не отваряйте вратата. Оставете ястието в горещата фурна за още два часа да се охлади. Когато го извадите ще забележите, че е напълно подсирено и суроватката се е отделила.
Прецедете върху цедка, постлана с четирислойна марля.
Изцедете излишната течност и оставете сиренето завито в тензух да се отцеди за няколко часа или цяла нощ в хладилника.
Съхранявайте го със собствена суроватка, която можете да посолите и да използвате като саламура.