Абсолютно обичам топено сирене, но осъзнавам, че продуктът, закупен от магазина, често съдържа нежелани добавки (като палмоно масло например или подобни на него). След като реших да направя собствено сирене, опитах много рецепти, но намерих идеалната - проста и невероятно вкусна.
Това топено сирене се получава гладко и нежно, с приятен кремообразен вкус.
За приготвяне на топено сирене ми трябваха:
- 500 г извара
- 60 г масло
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаена лъжичка сода
- 1 яйце
- копър или друга подправка по желание
В процеса на готвене използвам домашна извара, но и изварата от магазина е подходяща, стига да е качествена.
Смилам изварата с блендер до гладкост, след което я прехвърлям в тиган от неръждаема стомана.
След това добавете яйце, 1/2 чаена лъжичка сол и същото количество сода към изварата, разбъркайте добре. След добавяне на сода, изварата става почти въздушна.
Слагам тигана на слаб огън и при непрекъснато бъркане изчаквам изварата да започне да се топи.
След това добавям масло със стайна температура, но качествено и оставям сместа да заври.
Към получената хомогенна течна маса добавете копър, разбъркайте добре и оставете на масата, докато се охлади, като разбърквате от време на време.
След като изстине малко сиренето го изсипвам във формички и прибирам в хладилника да стегне.
Получава се половин килограм вкусно топено сирене, идеално за намазване на хляб.
Уверявам ви, домашното сирене е несравнимо с купеното от магазина – опитате ли го веднъж, ще го правите отново и отново