Искам да споделя с вас една рецепта за вкусния и световно известен десерт тирамису, приготвен в домашни условия без яйца по рецептата на свекърва ми. Това лакомство не отстъпва на класическото тирамису, въпреки че се приготвя без яйца и алкохол.
Нужни съставки:
Бишкоти – 22-24 броя;
Сметана 33% – 500 мл;
Извара – 400 грама;
Захар – 100 грама;
Лайм – 1 брой;
Какао на прах – 2 супени лъжици;
Силно натурално кафе, прясно приготвено и сладко – 200 милилитра.
Приготвяне:
Добре охладената сметана се разбива със захарта. Обърнете внимание на тази подробност: количеството захар преценете по свой вкус, тези, които обичат сладко, могат да използват повече захар.
Настържете кората на лайма на ренде и я добавете към крема: тя придава особен вкус на сметаната.
Смесете изварата и сметаната и внимателно разбъркайте до еднородна смес.
Сварете силно кафе, по-добре е да използвате натурално. Добавете захар на вкус: трябва да се чувствате добре, когато го пиете. Оставете да изстине.
Бързо натопете бишкотите в кафето и подредете във форма. Покрийте с половината крем, разпределете втори слой бишкоти и сладкарски крем. Загладете с шпатула.
За украса с крема може да направите розички с помощта на пош. Със сито над крема поръсете какао на прах и изпратете десерта в хладилника за 2-3 часа.
Домашното тирамису е готово!
Какво се получава: нежно, леко и се топи в устата! Ако десерта е предназначен за възрастни, след приготвянето на кафето, може да добавите малко алкохол. Също така можете да замените кристалната захар с пудра захар. Кремът се разбива по-бързо и по-добре.