Донка Байкова за ГМО продуктите в бирата

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Донка Байкова за ГМО продуктите в бирата
17811
Източник: bgdnes.bg
Снимков материал: pixabay.com
Донка Байкова за ГМО продуктите в бирата

На пазара вече се продават алкохолни напитки, приготвени от генномодифицирани организми. Употребата им може да предизвика астматични пристъпи и кожни алергии.

Това коментира пред "България Днес" диетоложката и преподавателка в Медицинския университет проф. д-р Донка Байкова.

Проучване на "Грийнпийс" с помощта на фермери и данни от хранителната индустрия е установило, че ГМО продукти се използват вече и при производството на алкохолни напитки. Генетично модифицираната царевица е основният източник на ГМО в бирата. Според "Грийнпийс" спиртните напитки и ликьорите могат да бъдат изложени на ГМО, ако се използват царевица и соя. Някои големи производители на спиртен алкохол вече са поели ангажимент да премахнат ГМО от напитките, тъй като не е ясно как това може да повлияе на здравето на хората.

"Рискът от консумация на ГМО продукти не е напълно изучен, защото нямаме дълги наблюдения. Щом са допуснати до пазара, значи са им направени необходимите анализи. Безопасността на храните за цяла Европа се установява с проучвания в лабораториите в италианския град Парма. Има данни, че ГМО продуктите могат да предизвикат алергичност и стомашно-чревен дискомфорт. Всяка страна регламентира дозите на ГМО в продуктите, но никой не може да каже какви ще са последиците от натрупванията при консумация", разясни проф. д-р Байкова .

Според нея още няма категорични данни как модифицираните организми ще повлияят на човешкия геном и на популацията. "Проблеми може да се получат при свръхкомбинация на ГМО. Например - пием алкохол с ГМО, докато замезваме с модифицирани домати. Вече не знаем дори какви продукти консумираме", добави реномираната диетоложка.
Статистиката сочи, че най-масовото питие у нас е бирата, за която няма информация с какви продукти е произведена. Факт е, че производството й е обвързано с житни култури, които са един от секторите, най-засегнати от ГМО.

Проф. д-р Байкова посочи, че в голяма част от продуктите на българския пазар вече има генномодифицирани организми. "Почти няма колбаси и царевични и соеви продукти, които да не съдържат ГМО. Подобно е положението с доматите и дините. При царевичните хлябове също. В същото време са изключително малко биопродуктите, които заемат не повече от 5% от пазара. Оризът, който внасяме от Китай, също съдържа ГМО. Важното е наличието на тези организми да бъде отбелязвано на етикетите на продуктите и хората, като са информирани, да преценяват дали да си ги купят", каза още преподавателката в Медицинския университет.

Проф. д-р Байкова изтъква, че генетично модифицираните организми имат и положителна страна, тъй като увеличават добива на растителните култури и това помага за справяне с недоимъка на човечеството.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft