На пазара вече се продават алкохолни напитки, приготвени от генномодифицирани организми. Употребата им може да предизвика астматични пристъпи и кожни алергии.
Проучване на "Грийнпийс" с помощта на фермери и данни от хранителната индустрия е установило, че ГМО продукти се използват вече и при производството на алкохолни напитки. Генетично модифицираната царевица е основният източник на ГМО в бирата. Според "Грийнпийс" спиртните напитки и ликьорите могат да бъдат изложени на ГМО, ако се използват царевица и соя. Някои големи производители на спиртен алкохол вече са поели ангажимент да премахнат ГМО от напитките, тъй като не е ясно как това може да повлияе на здравето на хората.
"Рискът от консумация на ГМО продукти не е напълно изучен, защото нямаме дълги наблюдения. Щом са допуснати до пазара, значи са им направени необходимите анализи. Безопасността на храните за цяла Европа се установява с проучвания в лабораториите в италианския град Парма. Има данни, че ГМО продуктите могат да предизвикат алергичност и стомашно-чревен дискомфорт. Всяка страна регламентира дозите на ГМО в продуктите, но никой не може да каже какви ще са последиците от натрупванията при консумация", разясни проф. д-р Байкова .
Според нея още няма категорични данни как модифицираните организми ще повлияят на човешкия геном и на популацията. "Проблеми може да се получат при свръхкомбинация на ГМО. Например - пием алкохол с ГМО, докато замезваме с модифицирани домати. Вече не знаем дори какви продукти консумираме", добави реномираната диетоложка.
Статистиката сочи, че най-масовото питие у нас е бирата, за която няма информация с какви продукти е произведена. Факт е, че производството й е обвързано с житни култури, които са един от секторите, най-засегнати от ГМО.
Проф. д-р Байкова посочи, че в голяма част от продуктите на българския пазар вече има генномодифицирани организми. "Почти няма колбаси и царевични и соеви продукти, които да не съдържат ГМО. Подобно е положението с доматите и дините. При царевичните хлябове също. В същото време са изключително малко биопродуктите, които заемат не повече от 5% от пазара. Оризът, който внасяме от Китай, също съдържа ГМО. Важното е наличието на тези организми да бъде отбелязвано на етикетите на продуктите и хората, като са информирани, да преценяват дали да си ги купят", каза още преподавателката в Медицинския университет.
Проф. д-р Байкова изтъква, че генетично модифицираните организми имат и положителна страна, тъй като увеличават добива на растителните култури и това помага за справяне с недоимъка на човечеството.