Известният експерт по здравословно хранене професор Донка Байкова даде ценни съвети как да поддържаме организма си в добро здраве, при това без да се подлагаме на жестоки хранителни режими и да се отказваме от повечето от любимите ни ястия. Тя е категорична, че диетите вече не са на мода, а човешкият организъм сам ни дава сигнали от какво има нужда.
Най-подходящите дни за това са преди и след уикенда – например петък и понеделник, уточни тя пред „България он еър“. В тези дни е хубаво да включваме в дневното си меню постен гювеч и зеленчуков борш. В останалите дни от седмицата можем спокойно да консумираме месо, но е добре да се избягват големите количества.
Много полезни за ежедневна употреба са също така ядки, леща, боб, риба и зеленолистни. Проф. Донка Байкова е категорична, че те имат противовирусен и пречистващ ефект. Тя подчерта, че пълнозърнестият хляб несъмнено е по-полезен от белия, но трябва да се избягва от хората със стомашни проблеми, защото дразни лигавицата и може да предизвика дискомфорт.