Мойте Рецепти
15 големи пълнозърнести бисквити
½ чаша орехи или друг вид ядки по избор
1/3 чаша кафява захар
1/3 чаша масло – разтопено
1 опаковка течна сметана за десерти (малка)
2 жълтъка
½ чаша сок от лимон
1 супена лъжица настъргана кора от лимон
6 плода киви - обелени и нарязани
сметана за украса
допълнителни парчета киви - за украса
допълнителни ядки - за украса
Една от основните съставки в този прекрасен десерт е кивито, поради което може да бъдете сигурни, че вкусът му няма да ви дойде прекалено сладкък и тежък. Не се притеснявайте, ще има достатъчно за всички - получават се 12 парчета.
1. Загрейте фурната на 180 градуса. Сложете в блендер бисквитите и ядките и ги смелете. Добавете захарта и отново разбийте за кратко. Добавете разтопеното масло и смелете, докато трохите се навлажнят. Изсипете сместа във форма пай, загладете я отгоре и я поставете за 5 минути във фурната.
2. След това смесете течната сметана, белтъка от яйце и лимоновия сок в купа. Разбийте с миксер, докато се получи хомогенна смес (2-3 минути). Изсипете готовата смес върху бисквитената кора и печете още 15 минути.
3. Когато приключите с печенето, оставете сладкиша да изстине. След това поставете в хладилник за минимум един час (повече, ако е възможно). Накрая украсете отгоре с парчета киви, а след това поставете слой от сметаната. Най-отгоре доукрасете с малки парчета плод и счукани орехи.