Оризът е отлична гарнитура за почти всички зеленчукови и месни ястия. 80% сложни въглехидрати, малко сол в състава и пълната липса на глутен (високо протеин алерген) го прави популярен продукт в детското меню или пък в диетичното меню на някой
Има много сортове ориз (дълги зърна, кръгли, среднозърнести). По пътя на преработката - диви, полирани. По-полезен е дивият или кафяв ориз. След топлинна обработка, непочистените зърна са напълно запазени във формата си. Но, за съжаление, цената на килограм такъв ориз е няколко пъти по-висока.
Ако искате да научите как да се готви наистина магически гарнитура, дори и от евтини сортове ориз, сега ще ви разкрием малката тайна
Обикновен ориз за гарнитура
Съставките
1 пакет ориз
400 мл вода (за готвене)
40 г масло
1 ч.л. сол
Подготовка
Първо, не бъдете твърде мързеливи, за да измиете правилно ориза. В дълбока купа изсипете зърната с вода, разбъркайте старателно с ръцете си, изцедете нишестената вода. Повторете процедурата, докато водата не изтече.
Изсипете изплакналия ориз със студена вода в купа с хартиена кърпа и оставете поне 2 часа. Накиснете ориза после във вода и го оставете за 1 вечер
Водата, в която оризът е напоен, изцеждайте и отново изплакнете. Поставете в тенджера и изсипете вода в количеството, посочено в съставките.
Оставете ориза да заври. На същия етап добавете солта и маслото. Покрийте с капак, намалете топлината и оставете гарнитурата да стигне до състояние на пълно омекване в продължение на 30 минути.
Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си!