Не всички италиански ястия могат да бъдат безопасно консумирани.
Едно от тях е сиренето Касу Марцу , което се произвежда в Сардиния. Чудите се в какво се крие неговата опасност? Чуждестранният деликатес влезе в Книгата на рекордите на Гинес като "най-опасното сирене в света".
Факт е, че овчето сирене пекорино първо изгнива за известно време, а след това се прави малък разрез в него, така че вътре да попадне "сирнената муха". Тя снася ларвите си в сиренето, които чрез смилане превръщат твърдия продукт в кремообразна паста.
Вкусът на продукта през 2000 г.
За да се насладите на преработеното от ларвите сирене, продавачът го отрязва отгоре и отчупва кремообразно парче от Касу Марцу. Всичко би било наред, ако в продукта все още не продължаваха да пълзят ларви, които при отваряне на деликатеса могат да скочат на цели 15 сантиметра! Затова на всички, които искат да опитат сиренето, се предлага да носят очила, за да не попаднат ларвите в очите им.
снимка
Shutterstock/Fotodom.ru
Не звучи вкусно и се смята за опасно. В допълнение към факта, че продуктът може да предизвика алергична реакция, потомството на сирнената муха също може да се установи в червата на човека и да прояде малки дупки в него. Няма нито един записан случай това да се е случило, но това не може да се изключи.
Поради опасностите за здравето, а също и защото "разваленото сирене" се счита за заразен продукт, продажбата му в Италия е официално забранена.
На територията на Сардиния тази забрана често се нарушава и сиренето се продава нелегално. Но през 2010 г. Касу Марцу беше признат за културна ценност на Сардиния и отново разрешен. Цената му е три пъти по-висока от цената на сиренето пекорино.