Великденският козунак е специален символ на великолепната празнична софра за този страхотен християнски празник. Традиционно тези сладкиши се приготвят с висока кръгла форма и украсени с модели от тесто или глазура, поне така правят по луксозните сладкарници. Затова сега ще ви научим как да си направите професионален козунак като излезал от ръцете на най- известния сладкар със захаросани плодове, ядки, маково семе или стафиди и украсен с различни видове глазура.
Днес искаме да споделим с вас специална рецепта за готвене, приготвена в стил "Великден". Това печиво ще Ви достави удоволствие със страхотен аромат и доста необичайна форма.
Необходими Съставки:
Пшенично брашно 350 гр
мая 7 грама
прясно мляко 110 ml
захар 80 грама
сол 0,5 ч.л.
яйце 1 бр.
жълтъци 2 бр.
масло 40 грама
индийско орехче 1 ч.л.
червена боровинка или стафида 200 g
Бадемови венчелистчета 100 g
Ванилия 8 грама
Подготовка
Сложете в топло мляко 1 ч. Л. захар и мая и оставете на топло, докато се разтворят съставките
Разтопете маслото в тенджерата. В дълбока купа счупете 1 яйце и ваниловата захар. Разбийте сместа, докато се образува буйна пяна.
- Пресейте в дълбока купа брашно, направете малка дупка в центъра. Налейте в нея надигнатата мая с мляко и сместа от яйцето и ванилията, масло и щипка сол. Изсипете всичко и започнете да месите тестото. Разбъркайте, докато не спре да ви лепне по ръцете.
- Преместете тестото в дълбока тава с леко омаслете повърхност, покрийте го с памучна кърпаи го оставете на топло място за 1-1,5 часа, така че той се издига.
- Разделете тестото в 3 еднакви парчета, направете ги на топки, покрийте пак с кърпата и ги оставете за 10 минути на топло място.
- Поръсете работната повърхност с брашно, превъртете първата част от тестената топка в много тънък правоъгълен слой. Тя трябва да бъде прозрачна, но не прекалявайте, за да не се накъса тестото.