Повечето болки в гърлото се причиняват от вирусни инфекции, най-често обикновена настинка или грип. Болките в гърлото обикновено изчезват от само себе си и не предизвикват допълнителни усложнения и се лекуват симптоматично.
Болките в гърлото, причинени от бактерии, по-често причиняват допълнителни усложнения и изискват повече внимание. Заразата се предава чрез аерозолни капчици при кашляне или кихане от заразено лице, близък контакт и споделяне на замърсена храна или напитки.
Стрептококова инфекция на гърлото е най-честа при деца, но възрастните също могат да бъдат заразени. Въпреки че можете да се заразите по всяко време на годината, сезоните на болното гърло в следствие на бактерии са късна есен и ранна пролет.
Освен при близък контакт със заразения, бактериите се предават и чрез споделяне на храна, прибори за хранене, козметика или докосване на повърхности, където остават следи от микробите на заразения човек.
Бактериалните инфекции в гърлото се разпознават по възпалено и зачервено гърло и затруднено преглъщане. В сравнение с вирусните възпаления, тези симптоми могат да бъдат по-сериозни и да продължат повече от няколко дни и да причинят други заболявания като пневмония.
През повечето време тези инфекции се лекуват симптоматично, а смес от билки, комбинирана с ябълков оцет и мед, се препоръчва като най-доброто лекарство за успокояване на възпалено и зачервено гърло .
Ментата има богата микроелементна стойност: значително количество витамин А, желязо, манган, витамини от група В (особено В9 или фолиева киселина) и по-малки количества калций, магнезий, калий, цинк, фосфор, калий и витамин С.
В допълнение към това, ментата също е солиден източник на антиоксиданти, особено в сравнение с други билки. Освен голямото количество антиоксидант витамин А, ментата съдържа и повече полифенолни антиоксиданти (розмаринова, кафеена и ферулова киселина, както и евгенол).
Освен това ментата помага за подобряване на здравето на храносмилането. Много хора използват мента само когато имат болки в стомаха.
Ментата съдържа компонент, наречен ментол, който помага за отпускане на мускулите на храносмилателния тракт, осигурява по-лесно изхождане и усещане за облекчение. Освен споменатото, за тази билка е установено силно антимикробно и противовъзпалително действие.
Проучванията показват, че ментата е особено полезна за облекчаване на симптомите при хора със синдром на раздразнените черва, като диария, запек, болки в стомаха, спазми, повръщане и др.
Ментата облекчава симптомите на настинка и грип. Това действие се дължи на ментоловия компонент. Този ароматен компонент позволява по-лесно разграждане на лигавицата в носа и по този начин значително по-лесно дишане през него.
Хранителният състав на босилека се състои главно от каротеноидните антиоксиданти бета-каротин, криптоксантин, лутеин и зеаксантин, след това витамините А и К, но също и някои от групата В. Минералното съдържание е по-ниско и обикновено се състои от калций и по-малко желязо.
Поради по-малките количества, в които се консумира, ползата за нашето здраве се дължи най-вече на богатия антиоксидантен състав, който има босилекът.
Босилекът се използва за лечение на възпаление на стомаха и червата, кашлица, заболявания на пикочните органи, успокояване на нервите и безсъние.
Освен това за подобряване на апетита, срещу газове, подуване и храносмилателни проблеми срещу чревни паразити, увеличаване на производството на мляко при кърмачки и нормализиране на менструацията.
Мащерката е отлична за лечение на кашлица, укрепване на имунитета и регулиране на кръвното налягане. Притежава мощна антиоксидантна стойност и освен директния си полезен ефект може да помогне и за стабилизирането на масла за готвене като слънчогледовото.
Освен това подобрява настроението, помага за лечение на някои ушни инфекции, помага при затруднено преглъщане, алопеция и здравето на кожата. Тимолът е естествен компонент, намиращ се в мащерката и принадлежи към категория съединения, наречени биоциди. Това би означавало, че мащерката може да има разрушителен ефект върху редица патогенни микроорганизми като бактерии, вируси и гъбички.
Дафиновият лист се използва при лечение на заболявания на храносмилателните органи, анорексия, загуба на апетит, диабет, сърдечно-съдови заболявания, както и за дезинфекция на места за защита от вируси, грип, настинки и различни други микроби.
Дафиновият лист има седативно действие и се използва при нервност, напрежение и безсъние. Също така, дафиновият лист може да бъде много полезен при лечението на подагра и ревматизъм, а етеричното масло от дафин се използва успешно при лечението на заболявания на лимфните възли, тъй като укрепва имунитета. Достатъчно е да натъркате дафиновия лист върху кожата на гърлото, за да се отървете от дискомфорта.
Джинджифилът съдържа съединение, наречено гингерол, което има мощни лечебни свойства и може да действа като стимулант в борбата с вирусни и бактериални инфекции.
Гингеролът е основният биоактивен компонент на джинджифила. Той е отговорен за повечето от лечебните свойства на джинджифила. Има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
Гингеролът може да намали риска от развитие на големи инфекции. Той също така се смята за отговорен за инхибиращия ефект на джинджифила върху развитието на много бактерии от различни видове.
Градинският чай е естествен консервант, тъй като има антимикробен ефект. Благодарение на способността си да предотвратява развитието на вируси, той се използва в много мехлеми срещу херпес. Използва се и за външно спиране на кървящи рани, но и за дезинфекция на язви.
Тъй като има спазмолитично действие, се използва и като чай за инхалации при астма, бронхит и други респираторни инфекции. Освен това градинският чай ще ви помогне да се отървете от лошия и неприятен дъх, благодарение на съдържащите се в него етерични масла. Това може да се постигне чрез гаргара или дъвчене на сурови листа от градински чай.
Пригответе навреме този билков сироп за отхрачване и болки в гърлото и започнете да го използвате, когато почувствате болка или дискомфорт.
Необходими съставки:
- мента
- босилек
- мащерка
- дафинов лист
- джинджифил
- градински чай
- ябълков оцет
- мед
Начин на приготвяне:
Напълнете половин буркан със смес от тези билки в равни количества. След това добавете 1/3 мед и 2/3 ябълков оцет. Затворете буркана и го оставете за 14 дни на тъмно и сухо място.
Разклащайте го всеки ден. След изтичане на времето прецедете сиропа и след прецеждането го съхранявайте в хладилник до 12 месеца. Приемайте по 2 супени лъжици три пъти на ден преди хранене при болки в гърлото или като дресинг за салата.
II РЕЦЕПТА
Необходими съставки:
1/2 чаша ябълчена киселина
1/2 чаша изцеден сок от джинджифил
1/2 чаша изцеден сок от чесън
1/2 чаша изцеден сок от лимон
1/2 чаша мед
Процедура:
Изсипете соковете от чесън, джинджифил и лимон в тенджера, добавете оцета, след което загрейте съдържанието на слаб огън, докато започне да се изпарява. Трябва да получите гъста течност. Оставете настрана или поставете тенджерата в голяма купа със студена вода, за да се охлади по-бързо.
След това добавете меда и разбъркайте, за да изгладите сместа. Съхранявайте в стъклен буркан в хладилник. Приемайте по една супена лъжица на гладно, 20 минути преди закуска. Това лекарство, освен всичко друго, е отлично за сърцето и прочистването на артериите.