Дрипава палачинка ще ви изненада с лекотата си на приготвяне и деликатен вкус. Не е странно, че такъв десерт се прави дори за закуска. Буйно тесто, кисели ябълки и пудра захар - това е цялата тайна!
Съставките
Пшенично брашно 240 g
Яйце 7 бр
мляко 400 мл
захар 4 супени лъжици
Пудра захар 3 супени лъжици
ябълка 2 бр
стафиди 3 супени лъжици
масло 3 супени лъжици
коняк 4 супени лъжици
сол 1 щипка
подготовка
Измийте и обелете ябълките, отстранете сърцевината. Нарежете плодовете на тънки филийки. Изплакнете и подсушете стафидите. Отделете белтъците от жълтъците. Смесете последното с половината захар и млякото, добавете малко сол
Пресейте брашното в същата смес. Разбийте белтъците на пяна, смесете ги в тестото. Разтопете супена лъжица масло в тиган, сложете ябълките върху него.
Поръсете плодовете с останалата захар и оставете да къкрят до омекване за около 2 минути. След това изсипете половината тесто, гответе на среден огън до златисто кафяво. Поръсете със стафиди малко по-късно.
След това обърнете палачинката, оставете я няколко секунди. И ето най-интересната част: с шпатула разкъсайте тестото на произволни парчета. Поръсете веднага палачинките с 2 супени лъжици пудра захар.
Карамелизира се, придобива апетитен златист цвят. След това свалете тигана от огъня, изсипете коняк върху десерта, подпалете тигана и отново го поставете на огъня. След известно време алкохолът ще изгори.
Пригответе другата половина от тестото по същия начин. Прехвърлете дрипавата палачинка в чинията и поръсете с пудра захар. Фантастично е, че такъв десерт ще бъде в хармония с топка шоколадов сладолед или лъжица сладко от ягоди. Гответе и правете семейството си по-често щастливо!