1 кг агнешки комплект с черен дроб и агнешко було
1 1/2 чаше ориз (1 чаша е около 200 грама)
13 с.л. зехтин
2 картофа
2 моркова
3 яйца
1 глава кромид
5 стръка пресен лук
150 - 200 мл кисело мляко
4 1/2 чаши вряла вода
2 1/2 ч.л. сол
1 ч.л. Вегета
1/2 ч.л. червен пипер, джоджен, свеж магданоз, черен пипер
Първо се измиват много добре дреболиите. Булото се отделя настрана. Дробът се слага в тенджера с вода, колкото да го облее или малко повече и 1/2 чаена лъжичка сол. Оставя се да поври около 30 минути. Щом се свари, водата се изцежда. Нарязват се ситно старият и пресният лук и се запържват в дърбок тиган с олиото на тих огън, докато се зачервят. Добавя се солта и нарязаният дроб. Пържат се около пет минути, след което се прибавят подправките, освен червения пипер.
Единият морков настъргваме и добавяме в сместа. Пържим около десетина минути, като разбъркваме от време на време. Картофите обелваме и ги нарязваме на тънки филийки. Другия морков настъргваме на дребната страна на рендето. В сместа на котлона добавяме измития ориз (като предварително сме му сменили 3 води). Пържим още няколко минути и добавяме червения пипер. Добре разбъркваме.
Агнешкото було се поставя на дъното на подходяща тавичка, така че от всички страни да виси еднакво от тавичката. Сместа от тигана се изсипва отгоре и се заглажда. Отгоре се завива с булото, като може да се прикрепи и с клечки за зъби, за да не излиза плънката. Настърганият морков и картофите се нареждат отгоре.
Фурната се загрява на 200 градуса. Ястието се залива с врялата вода равномерно (не наведнъж цялото количество. Сармата поставяме във фурната. Първите десетина минути може да се повиши малко температурата, за да се зачерви добре булото, а после пак да се намали на около 200 градуса. Пече се около 45 минути.
Яйцата се разбиват с малко сол и киселото мляко. Десетина минути преди да извадим дроб сармата, я заливаме с яйчената смес и връщаме във фурната да се допече заливката.