Всяка домакиня поне веднъж в живота си затваря краставици. Ако не, е време да опитате. Сезонът на краставиците вече е в разгара си, а най -простата рецепта е нашата!
Колко хубаво ще ви е да вземете буркана от кисели краставички на празничната маса през зимата и да си хапнете вкусни вкусни краставички. В края на краищата, те са осолени, ароматни и хрупкави. Рецептата е предназначена за един трилитров буркан.
съставки
вода 1–1,5 l
краставици 1,5 кг
сол 2 супени лъжици
захар 2 супени лъжици
бахар 4–5 бр.
дафинови листа 1 брой
Копър 1 брой
Листа от хрян на вкус
Листа от касис 2-3 броя
чесън 1 брой
Оцет 10 ml
подготовка
Сложете краставиците в продължение на 2 часа в студена вода. Опитайте се да изберете малки краставици.
Пригответе саламурата. Едновременно с това сварете водата в друга тенджера. Стерилизирайте бурканите и капаците.
Измийте краставиците добре, отрежете връхчетата.
На дъното на буркана поставете половината от скилидки чесън. Плътно сложете краставиците в буркана до самия ръб.
Поставете бурканите върху дървена дъска, така че да не се пръснат. Налейте вряла вода във всеки буркан, оставете за 5-7 минути.
Нанесете с останалия чесън и напълнете със саламура до ръба (за 3-литров буркан ще ви трябва около 1-1,5 литра саламура). След 2-3 минути добавете в буркана лъжица оцет.
Затворете. Обърнете с главата надолу и поставете на тъмно място, увити с одеяло. Няколко дни по-късно можете да ги наредите в килера.
Добър апетит, и не забравяйте да запишете рецептата, защото през следващата година ще се нуждаете от нея отново!