Нищо не може да развали настроението на една домакиня така, както сладкиш, който упорито отказва да бухне в тавата, а става твърд като подметка. Днес сме ви приготвили рецепта, с която горният сценарий просто няма как да се случи - газиран кекс , който се надува тройно във формата, а освен това е пухкав и мекичък.
Газиран кекс
Продукти:
5 яйца
400 гр.захар
500 гр.брашно
1 пак.бакпулвер
ванилия
1 к.ч.олио
1 к.ч.безалкохолна напитка по избор
какао - за украса
по желание - натрошени ядки, стафиди или парчета шоколад
Приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта, добавете бакпулвера и ванилията, а след това постепенно олиото, фантата и брашното на части. Добре объркайте сместа и по желание в тестото добавете ядки или сушени плодове, или оцветете една част от тестото с какао или напускайте парченца шоколад.
Изсипете кексовото тесто в намазнена и набрашнена форма. По желание може да оставите сладкиша и без примеси. Изпечете газирания кекс в загряна на 170 градуса около 45-50 минути. Поднесете го обърнат и поръсен с пудра захар.