Рускините са прочути със своите вкусни пирожки . Нещо като нашите банички, но с по-различна форма и пълнеж.
Необичайни пирожки надолу с главата
Продукти:
- прясно мляко - 150 ml;
- вода - 150 ml;
- сол - 1 ч.л
- брашно - 450 гр;
- месо - 250 гр;
- лук - 2 глави;
- сол, черен пипер - на вкус;
- масло - 150 гр.
Приготвяне:
За да приготвите тестото, комбинирайте мляко, вода, сол и брашно. Замесете гладко, меко тесто, което не лепне по ръцете. Разделете тестото на 2 равни части и оставете на масата под стреч-фолио за 15 минути.
Разточете всяка половина от тестото на тънък пласт с дебелина 0,2-0,3 мм. Намажете единия слой с разтопено масло, отгоре поставете втория слой тесто. Намажете горния слой също с разтопено масло.
Навийте тестото на стегнато руло. Нарежете рулото на парчета с дебелина 2 пръста. Покрийте тестото със стреч фолио и оставете за 15 минути.
За да приготвите плънката, нарежете месото на малки парчета, добавете към него наситнен лук, сол и черен пипер на вкус.
Разточете всяко парче тесто и поставете плънката вътре. Оформете пирожката и защипете добре краищата върху плънката.
Намажете дъното на всяка пирожка с белтък и поставете върху обърната тава за печене. В този случай белтъкът ще действа като "лепило", което ще държи пирожките върху тавата.
Сложете пирожките в предварително загрята на 180 градуса фурна за 5 минути, след което ги обърнете с тавата така, че да са "с главата надолу". Постелете дъното на фурната с фолио.
Благодарение на този необичаен метод на готвене цялата излишна вода лесно ще се изпари от пирожките, което ще ги направи още по-вкусни и хрупкави.