Можете да приготвите този лесен сладолед по всяко време. Имате нужда само от три съставки и стъклен буркан с плътно затварящ се капак, тъй като съдържанието трябва да се разклати. Много просто и вкусно, ето какво ви трябва за невероятно лесния и апетитен Сладолед в буркан :
Друсан сладолед в буркан
Продукти:
240 мл пълномаслена сладкарска сметана (Hopla, Megle или друг доказан производител)
2-3 малки лъжички пудра захар или малко мед на вкус (зависи дали сметаната е подсладена или не)
1 малка ч.л. екстракт от ванилия
Приготвяне:
Първо поставете буркана в хладилник или фризер за няколко минути, за да се охлади. Сладката сметана също трябва да се съхранява в хладилник. Измерете 240 мл от сметаната и изсипете в охладения стъклен буркан.
Добавете 2-3 чаени лъжички пудра захар или повече, като можете да добавите мед (в течно състояние) или друг подсладител (маджун, стевия, кленов сироп, малтекс, брезова захар...) по ваш избор и вкус.
След това добавете малка чаена лъжичка екстракт от ванилия или отстранете сърцевината от половината или цяла шушулка прясна ванилия. Затворете буркана плътно с нов капак. Това е много важно, за да не пръска, докато разклащате буркана.
След като поставите всички съставки, започнете енергично да разклащате буркана, подобно на приготвяне на коктейл. Може би е най-добре да си пуснете музика, чийто ритъм ви харесва, и дори да потанцувате малко, казва Драгана, представяйки тази рецепта.
След 5 минути ще усетите и чуете, че съдържанието на буркана са се сгъстило, затова отворете буркана и проверете дали сладоледът е готов. Съдържанието трябва да се сгъсти не като бита сметана, а по-скоро като полутечна кремообразна маса.
Можете да замразите буркана със сметаната във фризера или да изсипете съдържанието в малки съдове, както и да добавите някои от любимите си вкусове като смлени ядки, плодове или шоколадови стърготини.
Нарежете 30-50 г шоколад или повече на вкус, шепа пресни череши без костилки и добавете в буркана. Затворете буркана и разклатете още малко, след което оставете буркана във фризера за 2-3 часа.
Само след 2 часа сладоледът е добре стегнат и готов за сервиране.