Друсани картофки - нищо работа, ама какъв вкус! Слагаш повечко чесън и пресни подправки и става един път!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Друсани картофки - нищо работа, ама какъв вкус! Слагаш повечко чесън и пресни подправки и става един път!
Друсани картофки - нищо работа, ама какъв вкус! Слагаш повечко чесън и пресни подправки и става...
4164
Източник: actualno.com
Друсани картофки - нищо работа, ама какъв вкус! Слагаш повечко чесън и пресни подправки и става един път!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Днес ще ви припомним една любима на всички лятна рецепта с пресни картофки. Обожаваме мъничките грудки, защото дори не се налага да ги белим преди готвене - само ги измиваме хубаво, а ако са наистина малки, може и да не  ги режем.

Кората им все още е толкова тънка, че можем да я консумираме без проблем, дори напротив, защото именно в нея се съдържат всички полезни хранителни вещества на картофа – калий, фосфор, желязо, витамини и т.н.

Ако всяка вечер се чудите какво да приготвите за вечеря и в същото време искате да е нещо бързо, лесно и много вкусно, то тази рецепта за Друсани картофи е перфектният избор за гарнитура към кюфтета, пържоли или риба.

Друсани бейби картофки с чесън и билки

Необходими продукти:

  • 1 кг пресни картофки (възможно най-мъничките)
  • 1/2 ч.ч. шарлан
  • 1 връзка пресен копър (може да замените с пресен магданоз, мащерка, риган, розмарин - или смес от всички)
  • 5 скилидки чесън
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Пресните картофи се измиват добре с вода и както вече споменахме не се белят, а само леко може да ги изтъркате с четка или с нож.

2. Ако не всички картофи са с еднаква големина може да разрежете по-големите, за да са еднакви.

3. В тиган или тенджера загряваме шарлана. След като се е загрял достатъчно, изсипваме картофите и намаляваме котлона. Имайте предвид, че горещото олио пръска много. Сложете задължително капак и след няколко минути започнете да друсате тенджерата или тигана. Така картофите ще се задушат и запържат.

Не ги бъркайте с вилица или лъжица, а само раздрусвайте от време на време съда, за да не залепнат. Бъркането с какъвто и да е прибор ще ги намачка и развали вида и целоста им.

4. След около 15-20 минути картофите ще са готови. Целта е меки отвътре картофи с хрупкава златиста коричка отвън. Посолете на вкус. Може да добавите и малко черен пипер по желание.

5. Обелете скилидките чесън и ги смачкайте с преса, а пресните билки нарежете на ситно.

6. Малко преди да махнете готовите картофи от котлона, може да увеличите на по-висока степен, за още по-вкусна и хрупкава коричка. Имайте едно наум обаче, че тук моментът е много тънък, защото има опасност от тяхното загаряне.

7. Когато картофите са напълно готови, ги изсипете в желания от вас съд и ги посипете с нарязаните на ситно зелении и смления чесън. Поставете капак и отново раздрусайте, за да може всички съставки да се смесят добре и да овкусят картофите.

пресни картофки с подправки и чесън

Да вие е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft