Дубайска баклава - просто нямаше как да не се появи и такава рецепта след супер популярните дубайски шоколад и дубайски палачинки. С кадаиф и крем от шамфъстък, този нов вкус на празничната трапеза обещава да бие всички рекорди тази година.
Дубайска баклава
Продукти:
- 500 гр. готови кори за баклава
- 200 гр. кадаиф (нарязан на ръка)
- 1 супена лъжица пудра захар
- 180 гр. крем от шамфъстък на стайна температура
- 50 гр. масло или маргарин на стайна температура
- 100 гр. нарязан на ситно шамфъстък (може и повече)
- 250 гр. шоколад за готвене + малко олио
- разтопено масло за намазване на корите
*Ако искате по-сочна баклава, то преди да я потопите в шоколад, я накиснете за кратко в сироп, приготвен по същия начин като за класическата баклава от вода, захар и малко лимон.
*Искам също да подчертая, че не трябва да се пече повече от 15 минути. Щом се запекат краищата, баклавата е готова.
Приготвяне:
В подходяща купа смесете кадаифа с маслото, пудрата захар, шамфъстък крема и шам фъстъка. Поставете 2 кори една върху друга и всяка намажете с разтопено масло. Нарежете ленти с ширина около 4 см.
Снимка: YouTube
Поставете пълнеж в краищата на всяка лента, след което сгънете на зигзаг в триъгълник. Повтаряйте процеса до изчерпване на материала.
Снимка: YouTube
Триъгълните баклавички се нареждат в намазнена тава, отгоре се намазват с разтопено масло и се пекат 15 минути в загрята фурна на 220 градуса. Изпечените баклави се потапят в разтопения шоколад и се оставят върху решетка да стегне шоколадът.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Украсете със ситно нарязан шам фъстък.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube