Днес ще ви научим как да си направите чудни мекички без мая - стават и пухкави, и мекички, а ако добавите плънка, са просто неустоими! Ще приготвим тестото с кисело мляко и сода, а не с мая, както е традиционната рецепта за мекички . Благодарение на това е много лесно да се работи с тестото, а мекиците остават меки и нежни дълго време.
Рецептата е проста и лесна, изпробвайте:
Дунапренени мекички без мая
Продукти:
Пшенично брашно - 400 гр.
Кисело мляко - 250 мл
1 жълтък
2 с.л. заквасена сметана 20%
1/2 ч.л.
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
10 мл олио
Приготвяне:
Изсипете киселото мляко със стайна температура в дълбока купа, добавете на свой ред содата, захарта и солта, разбъркайте.
След това добавете жълтъка, изсипете растителното масло и разбийте до гладка смес.
На порции добавете пресятото брашно към млечната смес и замесете тесто.
Покрийте готовото тесто в купа със стреч фолио и оставете за 20 минути.
Готовото тесто разточете и изрежете кръгчета с чашка. По желание може да им сложите и плънка - яйца със сирене или пресен лук и яйца, вариантите са много.
Загрейте в тигана олио на умерен огън.
Изпържете вътре мекичките от двете страни до златисто кафяво.
Поставете готовите мекици върху хартиена кърпа, за да отстраните излишното олио.
Приятен апетит!