Сигурно сте чували как се приготвят любимите варени гевреци или брецели, както модерно ги наричаме напоследък. При тях интересното е, че тестото се вари във вода и след това се пече. Подобна е процедурата и в тази рецепта, но този път получавате хляб, който освен много вкусен и ароматен е и най-мекичкият, който сте опитвали!
Получавате прекрасен хляб, който не можете да купите в никоя пекарна.
Душа- хляб от варено тесто
Продукти:
1,5 чаши хладко мляко
2 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка сол
2 чаени лъжички (1 пакетче от 10 гр.) суха мая
5 чаши брашно или колкото е необходимо
2 с.л. масло
Приготвяне:
В дълбока купа смесете топлото прясно мляко със захарта и маята, след което започнете постепенно да добавяте брашното, смесено с една чаена лъжичка сол. Добавете брашното на няколко пъти и разбъркайте с лъжица, докато се поеме от течността.
Когато получите компактно тесто, го омесете на ръка за няколко минути и оформете топка. Покрийте купата със стреч фолио и оставете да втаса на топло за час. Когато втаса добре и удвои обема си го омесете за кратко с две супени лъжици олио.
Извадете тестото върху работен плот, разделете топката тесто на 8 части и след това оформете топка от всяка част. Сложете две чаши вода с една чаена лъжичка сол в широк съд на огъня и оставете да заври.
Пуснете топките тесто във врящата вода и ги гответе по три минути от всяка страна. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги наредете в огнеупорен съд.
Нарежете ги по диагонал отгоре, след което ги сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 180-200 градуса, около 25-30 минути или докато се зачервят.