За разлика от други национални кухни в Европа, испанската е силно повлияна от историческите процеси, оформили културата, обществото и местното кулинарно изкуство на определени региони в страната. Завоюването на нови територии е променило някои традиции и е подпомогнало възможността да се набавят нови съставки.
Географското положение и климатът на Испания имат голямо влияние върху кулинарните методи и достъпните съставки.
Тона ястие е идеално за вечеря, обяд, даже закуска между храненията, а приготовлението му отнема по-малко от половин час.
Нужните съставки за приготвянето на четири порции са:
1 ч.л. слънчогледово олио
1 нарязан лук
1 люта чушка, изчистена от семена и нарязана ситно
2 ч.л. подправка къри (използвайте кориандър, кимион и куркума)
300 г чери домати
500 г нарязани и сготвени картофи
кориандър – корените му да бъдат прецизно нарязани, а листата надробени
8 яйца, бъркани
Начин на приготвяне:
Затоплете олиото в голям тиган за пържене. Запържете лука и половинка от чушката в продължение на 5 минути, докато омекнат. Добавете подправките и ги оставете около минута в тигана, преди да добавите чери доматите, картофите и кориандъра. Подправете добре яйцата, излейте отгоре бульона от картофите и оставете да се готви за около 8-10 минути, докато е почти готово.
Затоплете скарата и оставете тортилата за 1-2 минути, докато стане готова и хрупкава при повърхността. Разпилейте листата от кориандър и остатъка от лютата чушка отгоре, нарежете на парчета и сервирайте със зелена салата.
Испанското пиле се приготвя лесно, макар и малко по-бавно от тортилата с подправки. Това е ястие, което съчетава максимално удоволстие на вкус и минимално почистване на приборите след това.
Съставките, нужни за приготвянето на четири порции са:
8 пилешки бутчета (с кожа и необезкостени)
3 тънко нарязани лука
2 ч.л. паприка
1 лимон – настържете кората му и изстискайте сока
Шепа магданоз, нарязан
150 мл бульон
1 ч.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Затоплете фурната до 150/190 градуса. Сложете всички съставки в голяма и широка тава за фурна. Миксирайте всичко с ръце. След 20 минути добавете лука и го разбъркайте. Запечете за 45 минути, докато пилето стане златисто, а лукът омекне. Сервирайте с ориз.
Тази бърза и здравословна версия на паелята изисква минимални усилия – използва се един съд и се приготвя за по-малко от час.
Нужни съставки за четири порции:
1 ч.л. зехтин
1 нарязан лук
1 червен и 1 жълт пипер, нарязани и почистени от семки
2 скилидки чесън, нарязани
250 г ориз за паеля
850 мл горещ зеленчуков бульон
1 щипка шафран
400 г микс от морски продукти
½ малък лимон, изстискан
1 малка шепа нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
Затоплете зехтина в голяма тенджера и гответе резените лук до омекване (около 6-7 минути). Добавете пипера и чесъна, гответе още около 2 минути. Добавете ориза и разбърквайте още около минута.
Излейте бульона и добавете шафрана. Изчакайте докато заври леко. Гответе без да покривате тенджерата около 20 минути. Разбърквайте от време на време, докато оризът омекне. Добавете и разбъркайте морската храна и лимоновия сок за около още две минути. Гарнирайте с магданоз.