Ако се страхувате да точите и да оформяте сложни плетеници от тестото, то това е тъкмо за вас - предлагаме ви заедно да направим тези вкусни банички с теглено тесто. За тях не ви трябва нищо друго, освен много желание и две свободни ръце :)
1. Пресейте брашното и добавете захарта и солта. Постепенно добавяйте от водата, за да получите меко тесто, което съвсем малко да лепне по ръцете. Месете по-дългичко - 10-тина минути, а може и повече. Разделете тестото на 6 еднакви топки, намажете ги хубаво с олио, поставете ги върху подложка и покрийте с найлонова фолио. Оставете тестото да почине поне 1 час, преди да започнете да го обработвате.
2. Може да теглите баничките директно на намазнения плот или върху покривка/чаршаф. Вземете първото топче тесто и внимателно го разтеглете първо леко с ръце, а след това го поставете върху плота. С ръце под кората внимателно я разтеглете първо в средата, а след това започнете да дърпате от краищата, за да я изтъните още. Разтеглете така всички топки на колкото може по-тънка кора. Поръсете я с разтопено масло, след което сгънете краищата до средата. Отново намажете с масло и поставете от плънката. Разрежете на 2 части, навийте всяка на руло и от рулото завийте охлювче. Прехвърлете баничките върху намазнена тава за печене.
3. За пица-баничките: Върху сгънатата кора поставете от шунката (настъргана или нарязана), наръсете риган и поръсете с кетчуп.
За другата плънка: Натрошете сиренето с вилица и счупете отгоре яйцата, след което хубаво смесете (плънката не трябва да бъде течна).
4. Сложете баничките да се пекат в предварително загрята фурна, докато получат красив златисто-жълт цвят. Нека се охладят малко, след което ги поднесете с чаша кисело мляко или боза.
Добър апетит!
Забележка: От това количество излизат 12 средни банички