Кренвиршките са сред онези закуски от лавката, заради които се редяхме на опашка в междучасията навремето. Комбинацията между пухкаво тесто и ароматна плънка привличаше прегладнелите гърла само с аромата си! Днес имаме за вас перфектната рецепта за домашни кренвиршки като от едно време, а за вас остава да си приготвите тази вкусна закуска и да зарадвате с нея мало и голямо:
Домашни кренвиршки
Продукти за тестото:
прясно мляко - 200 мл
брашно - 300 - 400 г
захар - 2 с.л.
олио - 25 мл
мая - 1 пакет суха
сол - 1 ч.л.
За намазване:
яйца - 1 бр.
прясно мляко - 1 с.л.
олио - 1 ч.л.
За пълнежа:
кренвирши или наденички
Приготвяне:
Разтворете маята в половината от затопленото мляко, като добавите по 1 лъжица захар и брашно.
Разбъркайте и оставете сместа на топло за 10-тина минути, за да шупне.
Замесете меко тесто и добавете олиото, продължете да месите още 10 минути или до получаването на хубаво еластично тесто. Оформете го на топка и сложете в намазнена купа.
Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса. След това го разделете на еднакви топки. Всяка една се разточва до получаването на малка овална питка. В единия ѝ край се слага кренвирш, а в другия се правят вертикални на пълнежа разрези.
Навийте и наредете кренвиршките в намаслена тава. Покрийте ги оставете да втасат за още 15 минути. Намажете с предварително разбитото с яйце мляко и печете в загрята на 220 градуса фурна за 10-15 минути.